Ще съставят ли коалиция партиите на миналогодишното лято на протест в България е основният въпрос, който си задават световните медии, коментирайки провеждането на вторите парламентарни избори у нас тази година.

Bloomberg пише, че изборният резултат не посочва ясен победител и може да доведе до удължаване на политическата криза в България, което да възпрепятства усилията на страната ни за преодоляване на корупцията и бедността.

Престижното издание Financial Times (FT) пише за Бойко Борисов като "консервативният лидер, който управлява България през по-голямата част през последните 12 години". Според медията той най-вероятно отива в опозиция, защото няма как да сформира правителство. FT прогнозира, че България "вероятно ще сформира нестабилно правителство, като има риск да изпадне и в политическа, и икономическа парализа".

Каква икономика ни очаква след изборите: Пълният анализ на водещите предизборни платформи

Каква икономика ни очаква след изборите: Пълният анализ на водещите предизборни платформи

И как мерките на всяка партия ще се отразят върху икономиката

Ще доведат ли новите български парламентарни избори до икономическа нестабилност или напротив - парите на държавата ще бъдат скоро ще бъдат управлявани по-добре? И върху тези въпроси наблягат в коментарите си световните медии. Изтъквайки факта, че страната ни все още е най-бедната в Европейския съюз и че вероятно ще влезе в еврозоната през 2024-а година, това, което й трябва повече от всичко в момента е стабилно управление, по-добро управление на фондовете на ЕС и изкореняване на корупцията.

Още икономически аспекти

Reuters пише, че т. нар. "партии на протеста" - ИТН, ДБ и Изправи се, "искат да насърчат тясните връзки със съюзниците на България в НАТО и Европейския съюз, обещавайки да обновят съдебната система, за да затвърдят върховенството на закона, и да гарантират правилното използване на финансовите средства, които трябва да се влеят като част от пакета за възстановяване от пандемията в ЕС".

Къде са гаранциите, че ще влезем в еврозоната по сегашния фиксиран курс?

Къде са гаранциите, че ще влезем в еврозоната по сегашния фиксиран курс?

Министърът даде уверение, но думите отлитат, а само писаното остава

Associated Press акцентира върху това, че новите съперници на бившия премиер Бойко Борисов са получили още "по-мощен тласък след санкциите, които Министерството на финансите на САЩ наложиха на няколко български представители на бизнеса и властта, някой от тях свързани с бившите управляващи".

Можем да обобщим написаното от световните медии за парламентарните избори у нас така: липса на категоричен победител и надежда на българите за по-добро бъдеще.