Неубедителен резултат за настоящия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган показват резултатите от вчерашния вот в южната ни съседка.

Името на новия президент на Турция вероятно ще стане ясно в края на май (28 май), когато двамата основни кандидати Ердоган и Кемал Кълъчдароглу ще се явят на балотаж.

Нито Ердоган, нито неговият основен съперник не успяха да запишат резултат от 50% от гласовете, за да спечелят изборите. Това показаха предварителните резултати от изборите. Според съобщения на Държавната информационна агенция Anadolu съобщи прогнози, основаващи се на 97,95% от преброените гласове, Ердоган е спечелил 49,34% от гласовете, а за основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу са 44,99% от гласовете.

Третият кандидат Синан Оган е получил 5,28% от гласовете, според Anadolu, цитирана от CNN. В крайна сметка той се отказа от участие във вота, но името му фигурираше в бюлетината за гласуване и за него са подадени 225 хиляди гласа. Избирателната активност е над 85%.

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 г. се отчита рекорден скок на закупени с лири криптовалути

Надпреварата в неделя изглежда е най-голямото предизвикателство досега за лидерa на Турция Ердоган. Резултатите идват на фона на голямата инфлация в страната. Темпът на растеж на потребителските цени в Турция през достигна 43,68% според официалната статистика, която излезе дни преди изборите.

Въпреки, че това представлява намаление на турската инфлация за шести пореден месец, потребителските цени остават непосилно високи за голяма част от населението. Инфлацията беше "подклаждана" от валутна криза в края на 2021 г.

През последните две години турската лива се срина рязко и цените се повишиха, което доведе до криза на разходите за живот. Покачването на цените достигна 24-годишен връх от 85,51% през октомври миналата година, след което започна да намалява.

Годишната инфлация в Турция се забави до 50%

Годишната инфлация в Турция се забави до 50%

Централната банка на страната прогнозира, че до края на годината тя ще бъде 22,3%

Според министъра на финансите и хазната Нуреддин Небати намаляването на инфлацията в Турция ще бъде постепенно и устойчиво

Освен високата инфлация, междувременно Ердоган е критикуван, че въздействието на опустошителното земетресение от февруари тази година е и в резултат на слабия контрол в строежа на сградите и бъркотията в спасителните операции.

За първи път фракционната опозиция в Турция се обедини около един кандидат - Кемал Кълъчдароглу, който представлява предизборна коалиция от шест опозиционни партии.

Ердоган дълго хвалеше управлението си по време на кампанията, като акцентът му беше върху независимата външна политика и укрепване на отбранителната индустрия на Турция. Наскоро той повиши заплатите на държавните служители с 45% и намали възрастта за пенсиониране.