Темпът на растеж на потребителските цени в Турция през март се забави до 50,51% на годишна база от 55,2% през февруари, съобщиха от статистическия институт на страната (Turkstat).

"Инфлацията в страната през март е 50,51 процента на годишна база", обявиха от агенцията. От своя страна Независимата група за анализ на инфлацията (ENAG) посочва, че стойността на този показател през миналия месец е била 112,51%.

Намаляването на инфлацията в Турция ще бъде постепенно и устойчиво, каза министърът на финансите и хазната Нуреддин Небати.

"Никога няма да слушаме повърхностни предложения за решения, не избираме лесни пътища, но ще действаме в интерес на нашата страна и нашия народ с цялостен подход. Ще продължим да предприемаме решителни стъпки, избягвайки загуби в производството и заетостта, и ще намалим инфлацията постепенно и устойчиво", написа Небати в Twitter.

"Най-важното е, че докато Турция регистрира този спад на инфлацията, тя не претърпя загуби в инвестициите, заетостта и производството; напротив, рекордите за заетост и износ бяха едновременно подобрени през този период за цялата история на републиката. Нашата икономика не жертва своята динамична структура, увеличаване на производството и тенденция на растеж, за да се бори с инфлацията", отбеляза още министърът, цитиран от агенция Прайм.

Централната банка на Турция прогнозира, че до края на тази година инфлацията в страната ще бъде от порядъка на 22,3 на сто.