Тазгодишното лидерство на Русия в БРИКС предизвиква дискусии относно потенциалното членство на Турция в организацията. Това заяви пред CNN-Turk министърът за интеграцията и макроикономиката в Евразийската икономическа комисия (ЕИК) Сергей Глазиев. Според него Анкара е "много важен партньор на Москва".

Независимо от това ще има ли официална покана или не, решението за присъединяване към БРИКС в крайна сметка зависи от самата държава, коментират експерти. Глазиев от своя страна подчерта, че политиката на организацията е да държи вратите си отворени за нови членове и припомни, че няколко държави вече се присъединиха към групата.

БРИКС вече включва 10 държави - какво й предстои през годината

БРИКС вече включва 10 държави - какво й предстои през годината

Коя ще е новата (почти) сигурна членка на икономическата организация

Блокът БРИКС е съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но нови членове тази година ще са Египет, Етиопия, Иран, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, която също ще се присъедини към блока. В момента в организацията има 1,6 милиона физически лица с инвестиционни активи от над един милион.

"Като се има предвид настоящото председателство на Русия на БРИКС, моментът е подходящ за проучване на потенциалното членство на Турция."

Снимка 612461

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган участва в срещата на върха на БРИКС още през 2018 година, а руският му колега Владимир Путин спомена възможността Анкара да се присъедини към организацията до 2022 година. Към момента обаче Турция, която е член на НАТО и кандидат за член на ЕС, не е предприела никакви конкретни действия за присъединяване в организацията.

БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие, повече от този в Г-7?

Броят на милионерите от държавите в БРИКС ще се увеличава през следващото десетилетие и ще надмине темпа на растеж в държавите от Г-7. това от своя страна ще допринесе за най-голямото увеличение на богатството, в която и да е група държави, според доклад на Henley & Partners. Предвижда се броят на милионерите в страните от БРИКС, чиито активи са на стойност 45 трилиона долара, да нарасне с 85% през следващите 10 години, отбелязва консултантската компания в своя доклад.

"Прогнозата за увеличаване милионерите от 85% в БРИКС ще бъде най-високият ръст на богатството в който и да е регион в световен мащаб", коментира Андрю Амолис, анализатор на богатството в New World Wealth, цитиран от CNBC.

За сравнение в групата G7 -Канада, Франция, Япония, Италия, САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, която притежава 110 трилиона долара инвестиционно богатство към декември 2023 г., се очаква броят на милионерите в региона да се увеличи с 45% през следващото десетилетие, показват данни, предоставени от Амолис.

Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие - повече от този в Г-7

Доклад: БРИКС ще отбележи най-високия скок в броя на милионерите през следващото десетилетие - повече от този в Г-7

Предвижда се броят на милионерите в страните от БРИКС, чиито активи са на стойност 45 трилиона долара, да нарасне с 85% през следващите 10 години