Демократите в Камарата на представителите на САЩ отложиха гласуването на привеждането в сила на част от амбициозния бюджетен план на президента Джо Байдън в размер на 3,5 трилиона долара в частта за социалните разходи, съобщават американските медии. След часове на преговори при закрити врата, те не успяха да преодолеят вътрешнопартийните разделения.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се надяваше за бързо одобрение на схемата на бюджета, който трябва да увеличи разходите за грижи за деца, образование и други социални програми и който ще увеличи данъците на богатите и на корпорациите.

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Джо Байдън предлага бюджет на САЩ от $6 трилиона за финансовата 2022-а

Най-големия бюджет от Втората световна война насам

Демократите центристи обаче биха отбой с тезата, че Камарата на представителите трябва първо да приеме друг приоритет на презиеднта, а именно законопроект за инфраструктура в размер на 1 трилион долара, който вече спечели одобрението както на републиканците, така и на демократите в Сената.

Забавянето не означава непременно, че бюджетният план на Байдън е обречен. Пелоси може да го внесе отново за гласуване, вероятно след постигане на компромис между фракциите на партията.

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Как се отразява новият бюджет на Байдън на силата на долара

Американският президент опитва всячески да възстанови икономиката на САЩ, въпросът е кога и дали ще успее

Провалът идва в момент, когато американският президент е изправен пред остра критика за бързото превземане на Афганистан от талибаните след 20-годишната война.