Президентът на САЩ Джо Байдън има планове за огромен бюджет от 6 трилиона долара държавни разходи за следващата финансова година, като до 2031 г. се счита, че ще нараснат до 8,2 трилиона долара, предава Reuters.С този бюджет страната ще продължи да има дефицит от над 1 трилион долара или нивото, което вече достигна с началото на пандемията прогнозиран годишен дефицит от 1,3 трилиона долара на фона на приетите и предложени федерални програми.

Президентът от Демократическата партия планира да покрие тези държавни разходи чрез увеличаване на данъците върху корпорациите и хората с високи доходи, както и че бюджетният дефицит ще започне да намалява през следващото десетилетие след 2030 г. Това става ясно от източници на NYT, цитирани от Reuters.

В плана са някои от мерките, които той вече е предложил, включително програма за инфраструктурата, която първо предложи за 2,3 трилиона долара, но сега иска да намали до 1,7 трилиона долара, за да осигури подкрепа в Сената.

Според някои източници предложеното от Байдън за повишаване на данъците за хората с по-висок доход ще започне да намалява дефицита след 2030-та година, след което ще стане напълно ефективно. Администрацията прогнозира дефицит от 1,8 трилиона щатски долара през 2022 г. на фона на икономически скок и поредица от предложения за облекчаване на коронавируса, които бяха приети.

Предложеният от Тръмп бюджет за тази година беше 4,8 трилиона долара.