Първият ден от болничния няма да се заплаща, решиха депутатите на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Поправката все още не е гласувана, но те обявиха намеренията си в кулоарите на Народното събрание.

В края на септември Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи първите три дни от болничния на служителите да не се плащат. В момента те се покриват от работодателя, а след третия ден разходите се поемат от Националния осигурителен институт (НОИ). Бизнесът обаче заяви, че служителите злоупотребяват, а всяка година "се крадат" 50 милиона лева годишно от работодателите заради фалшиви болнични.

Депутатите от двете парламентарни формации не пожелаха да уточнят кой е вносител на предложението.

От изказването на председателя на НФСБ Валери Симеонов се разбра, че вторият и третият ден от болничния ще бъдат изплащани както досега - от работодателя и в 70 процента от дневното възнаграждение. Промяната ще влезе в сила от 1 януари 2020 г., ако бъде одобрена от Народното събрание.

Според статистиката между 2012 и 2018 г. броят на болничните листове се е удвоил. Само за 2018 г. за първите три дни болнични работодателите са платили още 160 млн. лв, ръст от 14 процента спрямо предходната година.

Идеята на бизнеса е реалност в 16 страни от Европейския съюз. Така наречените дни на изчакване варират между един в Латвия и седем във Великобритания.

При първоначалното предлагане на идеята от АИКБ, социалният министър Бисер Петков се обяви против и го определи като "непропорционално, социално неприемливо и прекомерно спрямо съществуващия проблем". И посочи, че решение трябва да се намери в процедурата по издаване на болничния лист между лекар и пациент.

От брифинга стана ясно още, че минималната пенсия от следващата година ще бъде 250 лева.