Москва обяви, че намалява скоростта на качване на снимки и видеа в Twitter, предаде AP. Формално причината е, че социалната мрежа не е свалила съдържание, приканващо към самоубийства сред подрастващите и постове свързани с наркотиците и детската порнография.

Реално вероятно регулаторът Роскомнадзор просто използва обвиненията като параван, тъй като Twitter, заедно с други социални мрежи и чат платформи, се използва от опозицията срещу Путин, особено по време на скорошните протести след ареста на Навални.

Следващата стъпка, ако компанията не се съобрази със законите в страната, ще е достъпът до Русия да бъде забранен изобщо, изтъкна надзорната институция. "Twitter е единствената платформа, която открито игнорира опитите на руските власти да се премахва забраненото съдържание", каза в телевизионно интервю заместник-председателят на Роскомнадзор Вадим Суботин.

От компанията посочиха, че те следват политика на нулева толерантност към съдържанието, за което руската страна ги обвинява, че са отказали да изтрият. Общото количество на постовете, атакувани от Роскомнадзор е 3 хил., 2,5 хил. от които приканват към самоубийства сред подрастващите.

Засега регулаторът ще забави скоростта на качване в социалната мрежа с 50%. Мярката ще обхване всички видове устройства - както мобилните, така и настолните компютри и лаптопите.

Данни на компанията за изследване на интернет трафика Similar Web показват, че в Русия платформата има около 13 млн. активни потребители, което оставя Twitter далеч зад Facebook например, която има почти 40 млн. потребители.

"Атаката срещу платформата е артилерийски обстрел, насочен, измежду другите неща, към сплашването на останалите големи социални мрежи", каза ръководителят на групата за права в интернет Роскомсвобода Артьом Казлюк.