Падащата рубла съживи неприятните спомени от финансовата нестабилност от 90-те години на миналия век, когато милиони руснаци усетиха, че спестяванията им се изпаряват под натиска на обезценяващата се валута и растящата инфлация.

Снимка 566095

Източник: Getty images

До десет броя на покупка

Търговците на дребно в Русия бяха принудени да ограничат продажбите на основни хранителни продукти, за да пресекат спекулата на черния пазар.

Министерството на търговията и индустрията съобщи, че е имало случаи, при които хранителни продукти от първа необходимост са били закупени "в обем, очевидно по-голям от необходимото за лична консумация (до няколко тона) за последваща препродажба".

Снимка 566094

Източник: Getty images

Търговските организации, представляващи търговците на дребно, предложиха на търговците на дребно да им бъде разрешено да ограничават обема на конкретни стоки, продавани на физически лица по всяко време, се казва в изявлението на министерството, цитирано от The Woscow Times.

Основните стоки, чиито цени подлежат на държавен контрол, включват хляб, ориз, брашно, яйца и избрани меса и млечни продукти.

Снимка 566096

Източник: Getty images

Около 250 компании са напуснали Русия или са прекратили дейността си в страната, откакто президентът Владимир Путин нахлу в Украйна на 24 февруари. Списъкът включва технологични гиганти като Apple и Microsoft и енергийни компании като BP и Shell, както и редица автомобилни производители и търговски вериги.

Снимка 566092

Източник: Getty images

Компаниите, които са останали в Русия - като McDonald's, Starbucks и Coca-Cola - са изправени пред нарастващ натиск на Запад да се изтеглят от страната, тъй като съобщенията за смъртни случаи на цивилни и обвиненията за руски военни престъпления в Украйна продължават да се увеличават.