Президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп призна, че затварянето на южната граница може да нанесе щети по икономиката на сртаната. Но заяви, че сигурността на Щатите е по-важна от търговията, предава The New York Times.

Тръмп подтвърди заплахата си да затвори границата, ако Мексико - третият най-голям търговски партньор на САЩ - не ограничи притока на мигранти. Икономическият екип на президента заяви, че търси начина да намали евентуалните последствия.Републиканци, икономисти и бизнес групи не са съгласни, че сигурността е по-важна от търговията и предупредиха миналата седмица, че затварянето на границата ще ограничи потока на стоки и работници и ще унищожи американските автомобилни производители и земеделците, както и други индустрии, които разчитат на Мексико за продажба и стоки.

"Затварянето на границата ще има катастрофално последствие върху икономиката ни", смята сенатор Мич Маконъл. "Надявам се Тръмп да не го направи". По думите му, затварянето на границата за повече от няколко седмици ще подрахни рецесия и в двете страни.

През границата всеки ден минават стоки и услуги за $1,7 милиарда, както и почти половин милион легални работници, студенти и туристи, казват от американската търговска камара.

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико. Вносът на кои храни ще бъде засегнат?

Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико. Вносът на кои храни ще бъде засегнат?

Близо половината от всички внесени в САЩ зеленчуци и 40% от вноса на плодове се отглеждат в Мексико