Борсовите "залози" за спад на стойността на акциите на израелските компании рязко са се увеличили в дните преди нападението на "Хамас" в началото на октомври, което отне живота на стотици хора и доведе до избухването на пълномащабна война между еврейската държава и палестинските бойци, съобщава CNN, като цитира ново изследване.

Според учени от Колумбийския университет и Нюйоркския университет 5 дни преди терористичната атака се забелязва необичайно високо ниво на късите позиции срещу най-популярния борсово търгуван фонд, който проследява цената на израелски компании. Иначе казано, тези трейдъри са очаквали да спечелят от поевтиняване на акциите - което се и случи.

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Колко пъти се повиши безработицата в Израел заради войната с Хамас

Очаква се и забавяне на растежа на БВП на страната

Анализът на данните показва, че активността е била по-висока, отколкото по времето на други конфликти в региона или по време на пандемията.

Авторите на изследването нямат възможност да разкрият кой е спечелил на борсата от атаката срещу Израел и така не е ясно дали кампанията е била базирана на изпреварваща информация. Според експертите, собственият им инструментариум не е в състояние да обхване пълния обем от действията на трейдърите, който вероятно е значително по-голям.

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Войната струва на Израел по $246 милиона на ден

Страната ще се наложи сериозно да прекрои бюджета си

Американските регулатори, обаче, имат достъп до непублични данни и при евентуално разследване те биха могли да стигнат до обяснение какво се е случило на пазара преди 7 октомври. За момента от Комисията за ценните книжа и борсите не коментират дали проучват случая.

Все още изследването не е получило външна експертна оценка и според някои наблюдатели все пак остава възможна и хипотезата за използването на определени алгоритми или други действия, които не са пряко свързани с наличието на вътрешна информация.