Покупката на жилище в Германия е по-изгодна отвсякога. В големи градове като Кьолн, Дюселдорф, Франкфурт на Майн и дори столицата Берлин вече е много по-евтино да си купите свой дом, отколкото да живеете под наем.

Ако планирате да живеете дълго време на едно място, без да имате големи жилищни разходи, най-доброто решение е покупката на жилище. До тези изводи достига проучване на Германският институт за пазарни проучвания (IWD), проведено в 401 различни жилищни района в цялата страна.

След анализ на развитието на пазарите за отдаване под наем и покупка на недвижими имоти, допълнителни разходи, свързани с покупка на дом, както и с лихвите, изследователският център заключва, че сега е много добро време за закупуване.

Живеещите в Кьолн, които решат да си купят свой дом със срок на изплащане 35 години, ще платят с 28.5% по-малко, отколкото ако го наемат. Така градът се превръща в най-изгодният в страната за покупка на жилище.

Снимка 409421

Още статистика на Statista.

Покупката на жилище в Германия вече е далеч по-изгодна от наемането му

Но далеч не е единственият. Покупката на имот за живеене в Дюселдорф с дългосрочна ипотека спестява 24.9% разходи. Ако купувачът избере новия европейски финансов център Франкфурт, ще плати с 20.7% по-малко, отколкото ако живее под наем.

Дори в столицата Берлин, която е най-бързо поскъпващият световен имотен пазар за миналата година, е по-изгодно да си купите жилище (разходите ви ще са с 19.4% по-малки), отколкото да наемете такова. Ако изборът падне върху Щутгарт, покупката на жилище ще ви спести 18.8% от разходите.

През 2008 г. наемателите плащат около 1/3 по-малко от собствениците на жилища за месечните си разходи за живот. Но тази тенденция вече е напълно различна. Сега собствениците на жилища плащат 1/3 по-малко от средната наемна цена за подобен апартамент.

Никога през последните 70 години заемите за покупка на жилищен имот в страната не са били толкова евтини. Докато преди 10 години купувачите на жилища трябваше да плащат средно 5.04% лихва върху ипотека, миналата година лихвените нива са паднали до едва 1.67%.

Берлин е градът, в който жилищата поскъпват най-бързо

Европейска столица е градът, в който жилищата поскъпват най-бързо

Европа доминира сред най-горещите имотни пазари

Заради ниските лихви и благоприятните условия за кредит, имотният пазар в Германия се събуди и в момента е един от най-горещите в света. 4 големи града в страната - Берлин, Хамбург, Мюнхен и Франкфурт са сред 10-те световни града, където цените на жилищата растат най-бързо през последната година.

Като цяло дългосрочното финансиране си струва за повечето големи германски градове, като единственото изключение е Мюнхен. В баварската столица жилищният пазар вече е толкова наситен, че наемането е значително по-евтино от закупуването.

Минусите

Щом условията са толкова изгодни, защо всички в Германия не са се втурнали да си купуват жилище?

Според официалните данни по-малко от 45% от живеещите във федералната република имат собствен дом.

Според експертите една от причините за това е, че предимствата, свързани с разходите за собственост върху имотите са много по-високи в селските райони, отколкото в големите градове като Мюнхен и Щутгарт. Поради регионалните различия, не е еднакво изгодно да си купим навсякъде.

Кризата с недвижимите имоти, която засегна САЩ и други европейски държави преди около 10 години, направи значително по-трудно да се финансира собствен дом.

Банките изискват за по-високо съотношение на собствения капитал при жилищен кредит, докато цените постоянно се повишават. В някои случаи тези цени са просто твърде високи, за да могат потенциалните собственици да си позволят жилище.