В Москва и Дубай обемите на строителство на жилищни небостъргачи се изравниха. Това се посочва в резултатите от проучванията на Aeon Development и агенцията за недвижими имоти NF Dom (структура на NF Group), които са предоставени на "Известия".

По данни на експертите, сега в двата града са в етап на строителство и продажба по около 6 млн. кв. метра недвижими имоти във високи сгради. Средната площ на жилищата в Дубай е с 45 кв. м по-голяма от тази в московските небостъргачи, като най-много се търсят обширни апартаменти и ателиета.

В Дубай към момента се реализират общо 73 проекта на небостъргачи, в които е проектирано да има общо 54,2 хил. апартамента. На московския пазар на имоти броят на проектите е 54 комплекса с небостъргачи от бизнес, бизнес+ и елитен (луксозен и премиум) клас. При това броят на лотовете в руската столица е много по-голям - проектирано е да има общо около 93 хил. апартамента, като средната им площ е по-малка от тази на жилищата в небостъргачи в Дубай. Средната цена на квадратен метър на апартаментите в небостъргачи в руската столица сега е 515 хил. рубли (около 6100 долара).

Каква е цената на най-малкия апартамент в елитен небостъргач в Москва

Каква е цената на най-малкия апартамент в елитен небостъргач в Москва

Миниатюрното жилище от 8,5 кв. м поскъпна с 50% за седмица

Анализаторите отбелязват, че в Москва се засилва тенденцията за нарастване на броя на високите жилищни комплекси от бизнес и премиум клас. По тяхно мнение, тази тенденция е обусловена от факта, че разбирането какво е луксозно жилище се променя драстично - ако преди в съзнанието на богатия купувач високобюджетното жилище би трябвало да се намира само в затворен комплекс в центъра на града, то сега вече той е готов да плати и за високо строителство.

Снимка 540809

Източник: iStock

Управляващият съдружник в Aeon Development Дмитрий Старостин обръща внимание на факта, че при имотите от бизнес клас в Москва небостъргачите вече са обичайно явление, докато във високобюджетния жилищен сегмент този "продукт" тепърва започва да се формира.

Какво е да живееш в луксозен дом в небостъргач - оказва се, че има и недостатъци

Какво е да живееш в луксозен дом в небостъргач - оказва се, че има и недостатъци

Каква е цената на най-скъпия апартамент в небостъргач в Русия

"Доскоро скъпите небостъргачи бяха представени изключително от апартаменти в бизнес центъра "Москва сити". Премиум небостъргачите са технически сложни конструкции, които изискват големи инвестиции, и не всеки предприемач може да се заеме с такъв проект.

Но виждаме голямо търсене от страна на купувачите на концепцията за "град на няколко нива". Високата сграда става синоним на пълен набор от инфраструктура, разположена на пешеходно разстояние. Разбира се, важни са също и характеристиките на гледката от апартамента, съчетанието на иновативна архитектура и зелени площи, дори голямото разстояние между сградите вече повишава цената на жилищата", казва експертът по пазар на имоти.

Според проучването на анализаторите, в Дубай в жилищните небостъргачи най-много се търсят студия и жилища с голяма квадратура.

Докато в структурата на сделките с жилища в небостъргачи в Москва преобладава двустайният формат - 35% от всички покупки, делът на едностайните апартаменти е 28%, на тристайните - 20%, на студията - 11%, а сделките с апартаменти с четири и повече спални делът е само 6%.

Средната цена на 100-те най-скъпи жилищни имоти, продавани в Москва през март

Средната цена на 100-те най-скъпи жилищни имоти, продавани в Москва през март

Площта им е от 64 кв. м до 1000 кв. метра