Руските градове се разрастват бързо. По данни на компанията "Метриум", през 2021 г. за първи път повече от една четвърт от въведените в експлоатация жилища в страната са сгради с височина от 17 етажа и повече. След Москва, лидери по брой етажи на новите сгради са Свердловска и Рязанска области, Приморския край и Башкирия. Освен това, почти една трета от жилищните небостъргачи в Русия се строят в сегмента на масовия пазар. Означава ли това, че скоро повечето руснаци ще живеят в небостъргачи? Защо хората купуват апартаменти под облаците и как всъщност живеят в тях, обяснява в свой анализ Лента.ру.

В Москва се строи най-високият жилищен комплекс в Русия - три кули, наречени Capital Towers. Те са с по 76 етажа, 837 апартамента и мезонети, 28 684 кв. м жилищна площ и паркинг за 1315 автомобила. Строителството започна през 2017 г. и трябва да приключи тази година. Но в края на 2022 г. 88% от апартаментите вече бяха разпродадени въпреки факта, че квадратен метър там струва средно около милион рубли (около 13 000 долара за кв. м).

Гледката от небостъргачите е възхитителна, но си има и "минуси"

Освен възхитителна гледка, високите апартаменти имат и други предимства. Експерти от сектора на недвижимите имоти отбелязват, че изгорелите газове от колите, тополовият пух и насекомите почти не достигат до горните етажи на небостъргачите. По-високите апартаменти са по-слънчеви, а слънчевата светлина винаги подобрява настроението на хората. Във високите сгради, като правило, инфраструктурата е добре развита - супермаркети, салони за красота, фитнес центрове, детски ателиета - всичко това се намира в една сграда.

Впрочем, при част от проектите апартаменти на високи етажи често са от премиум сегмента, вкл. пентхауси. А в апартаментите от комфортна класа често се срещат увеличени височини на таваните, обяснява Наталия Кузнецова пред Лента.ру. Ако над апартамента няма таванско помещение, а технически етаж, той законно може да се превърне в жилище на две нива, допълва Надежда Корка.

Жилищата в небостъргачи обаче имат и недостатъци. Най-често, когато говорят за проблемите на високите сгради, експертите се сещат за спомнят асансьорите - поради факта, че в сградите има много обитатели, асансьорите са постоянно заети и трябва да ги чакате средно 15-20 минути.

Много обитатели на високите етажи се страхуват от пожари. "За щастие досега нямаше сериозни пожари в руските небостъргачи", казва Александър Баландин. "Но когато един небостъргач в Хонконг наскоро изгоря, беше страшно."

Обикновено високите сгради имат противопожарни аларми, а общите части имат система за димоотвеждане. Има и специална пожарогасителна система, която обаче рядко се монтира в жилищни сгради. В апартаментите често се пуши, а ако се поставят пръскачки за пожар, те ще се включват, обяснява брокер на имоти.

Неудобство на обитателите на апартаменти във високите сгради причиняват и специалните прозорци, които (почти) не могат да се отварят, за да се проветри апартаментът. Липсват и детски площадки, които изглеждат нелепо, притиснати между гигантски сгради. Недостатъчни са местата за паркиране, които не могат да бъдат осигурени на всички апартаменти в небостъргачи.

Според строителните норми, за апартаменти, разположени на височина над 75 метра, се допускат само специални прозорци. Те не могат да се отварят, може само леко да се отвори крилото, за да не се нарушава вентилационната система на сградата. За да компенсират този недостатък, проектантите предоставят различни инженерни решения - от инсталирането на малки вентилационни клапи до централна климатизация.

Снимка 583921

Източник: theellinikon.com.gr

Колкото по-високо, толкова по-скъпо

Колко струва жилище в небостъргач? "В обикновените високи сгради апартаментите на горните етажи като правило струват малко по-малко от тези на средните", казва Надежда Корка. "В небостъргачите, особено премиум и елитните, най-скъпите гледки, включително мезонети, се намират под покрива."

Към момента, по данни на "НДВ-Недвижимости", най-скъпият имот на висок етаж в Москва е завършен апартамент от 195 квадратни метра на 63-ия етаж в комплекса Capital Towers, на стойност 258 милиона рубли (около 3,5 милиона долара).

"Жилища в небостъргачи се купуват предимно от тези, които са подвластни на емоциите. По правило това са хора, които искат да живеят на високо е да се любуват на нощния град", коментира експертът по недвижими имоти Александър Баландин.