Най-малкият по площ апартамент, който се продава към момента в един от небостъргачите на бизнес центъра "Москва Сити" - най-престижният в руската столица - поскъпна с повече от 4 милиона рубли, т.е. с около 50%, за по-малко от седмица. На това обърна внимание Telegram каналът "Москва днес", пише Лента.ру.

Така, шест дни след публикуването на съобщението, че обявеното за продажба микростудио от 8,4 квадратни метра в "Москва Сити" е най-евтиното в бизнес центъра, подалият обявата повиши цената му с 4,4 милиона рубли.

По такъв начин миниатюрното жилище, за закупуването на което седмица по-рано бяха поискани 7,8 милиона рубли (около 100 хиляди долара), вече струва 12,2 милиона рубли (около 150 хиляди долара).

Известно е, че въпросният микроапартамент се намират на 42-ия етаж на небостъргача в "Москва Сити". Вътре в микроапартамента има легло с ширина 140 см, малък коридор с гардероб за дрехи, кухненска част без готварска печка и баня с душ. Апартаментчето има и панорамен прозорец, но обитателят му няма да може да се доближи до него, тъй като почти цялото пространство е заето от леглото.

Според твърденията на продавача, облицовката в студиото е изработена от висококачествени материали, а обзавеждането с мебели и техническо оборудване са от премиум клас.

Какво е да живееш в луксозен дом в небостъргач - оказва се, че има и недостатъци

Какво е да живееш в луксозен дом в небостъргач - оказва се, че има и недостатъци

Каква е цената на най-скъпия апартамент в небостъргач в Русия

В началото на октомври анализатори от компанията "Индикатори на пазара на недвижими имоти" стигнаха до извода, че площта на най-малкия апартамент в нова жилищна сграда, регистрирана в Москва през август, е 15,7 квадратни метра.

Оказва се, че в края на лятото най-търсени в руската столица са малките студиа и едностайни апартаменти до 46 квадратни метра - те представляват 55% от общите продажби на жилища в нови сгради. Делът на двустайните апартаменти е 33%, а на тристайните - 9%.

Експертите на пазара на жилищни имоти обясняват интереса на купувачите към малките жилища основно на два фактора.

Как се избира жилище с цел препродажба - опитът на експерти от Москва

Как се избира жилище с цел препродажба - опитът на експерти от Москва

За предпочитане е имотът да е в тухлена сграда ... и какви са другите критерии

"Популярността на малките апартаменти може да е обусловена както от предлагането от строителните предприемачи - на пазара на недвижими имоти в Москва се проектират и продават значителен брой малки апартаменти - така и от възможността за инвестиране и спестяване на пари.

За тези цели малките московски недвижими имоти са много надежден актив и сравнително достъпен вариант", смята заместник ръководителят на "Росреестра" за Москва, Дария Кудинова.

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Петте най-високи жилищни небостъргача, които се строят сега в Москва

Те са от висок клас, на пето място е 55-етажна сграда