Plattenbau в Германия, Wielka Płyta в Полша, Panelák в Чехия, Panelház в Унгария и Панелки в бившия Съветски съюз (включително и у нас) ... сглобяемите панелни конструкции носят различни имена в цяла Европа, пише Zupagrafika.

Nезависимо дали на Запад или зад Желязната завеса, тяхната цел винаги е била една и съща: бързо и ефикасно осигуряване на нови домове за нарастващото градско население след Втората световна война.

В края на 50-те години "По един апартамент на семейство" става, с указ, приоритет за комунистическата партия и нейния първи секретар Никита Хрушчов.

България е четвърта по ръст на издадените разрешения за строителство в ЕС през 2021-а

България е четвърта по ръст на издадените разрешения за строителство в ЕС през 2021-а

Разрешителните за строеж в ЕС са нараснали с 15% през 2021 година

Сглобяемото производство среща особено плодородна почва в периода след Втората световна война, за да се справи със следвоенната жилищна криза в СССР. Строителната система трябвало да стане по-евтина и по-бърза. В резултат на обширни експерименти с нови технологии за предварително производство, дизайнът, технически описан като K7, се оказва най-рентабилното решение. Системата първо била изпробвана в московския квартал Черемушки, а след това копирана в други микрорайони около града.

Новите жилищни сгради наистина се оказват добро и бързо решение за недостига на домове и отразяват следвоенните модернистични мечти за егалитарно общество.

Докато Западна Европа бавно редуцира системата за сглобяема панелна конструкция до края на 70-те години, все повече и повече "фабрики за къщи" започват да се появяват в покрайнините на градовете и селските райони в Централна и Източна Европа, което довело до създаването на изцяло нови градове, направени с помощта на LPS (система с големи панели). Тази иновативна строителна система бележи началото на нова ера в градоустройството и поставя началото на истински жилищен бум.

Бум на новото строителство в София. В "Малинова долина" се изгражда цял малък град

В столичния квартал "Малинова долина" се изгражда цял малък град

Най-значим принос за увеличението на стартиралите жилищни площи се дължи на София-град

Сградите са изграждани панел по панел от стандартни елементи, произведени във фабриките. След това панелите били транспортирани от "фабриките за къщи" (обикновено разположени близо до строителните площадки на новите квартали) и сглобени на място. От WBS 70 в Източен Берлин до VVÚ-ETA в Прага и W-70 във Варшава до брежневката на СССР (вид конструкция, кръстена на лидера на комунистическата партия Леонид Брежнев), панелното строителство било адаптирано към нуждите на почти всеки район.

Въпреки че бъдещето на някои от тези конструкции остава несигурно, сглобяемите панели не са просто реликва от миналото. Модернизираните варианти на системите, разработени в бившия СССР, все още се използват, обслужвайки милиони жители на градовете и до днес.