Повече от една трета от сделките с нови недвижими имоти през миналата година в малката, но богата арабска страна Оман, са с рускоговорящи клиенти. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти Whitewill, които са предоставени на "Известия". При това, броят на заявките за покупка на имот от руснаци в Оман през първото тримесечие на тази година се е удвоил в сравнение с последното тримесечие на 2023 година.

Експертите от пазара на недвижими имоти отбелязват, че тази страна става все по-популярна сред руснаците като задгранична локация за инвестиции в имоти. По данни на агенцията за имоти, прогнозираната доходност от нов имот под наем в Оман е до 10% годишно.

Бюджетът за покупка на имот в Оман от руснаците започва от 200 хил. долара, а при луксозните имоти - от 1 млн. долара.

При закупуване на недвижими имоти в арабската страна, руснаците (а и не само) обръщат внимание на такива параметри, като: разположение в близост до бреговата линия, удобство на местоположението, развитие на инфраструктурата. От значение е и наличието на възможност за закупуване на обекта на разсрочено плащане, както и получаване на разрешение за (временно) пребиваване, което пък позволява откриване на банкова сметка в Оман.

Забележителностите на Оман, смятана за една от най-сигурните страни в света за туристите

Забележителностите на малката но богата арабска страна, смятана за една от най-сигурните в света за туристите

Фабриката Amouage в столицата й произвеждаща най-скъпата селективна парфюмерия в света

Според анализатори, имотите в Оман се търсят и заради липсата на двойно данъчно облагане за руските граждани. В същото време, цените на имотите в Оман са с 25%-50% по-ниски, отколкото тези в ОАЕ с подобна по размер площ.

"За далновидните инвеститори в Оман са привлекателни: стабилно развиващата се икономика, базирана на производството на въглеводороди, стратегическото местоположение от логистична гледна точка (на кръстопътя на морските и въздушните маршрути между Азия и Европа), както и добивната промишленост", коментира Светлана Политова, ръководител на Whitewill в Абу Даби.

За първото тримесечие на годината, по данни на Whitewill, средната цена на 1 кв. м при новопостроените недвижими имоти в Москва е около 5800 долара, докато в Дубай тя е около 4500 долара. За същия период в Дубай е имало 78 хил. лота за продажби в нови сгради, като са сключени са 32 хил. сделки, което е двойно повече от броя на сделките в руската столица.

Средният бюджет на една сделка за покупка на апартамент в Дубай за първото тримесечие е около 380 хил. долара, а в Москва - около 400 хил. долара.

Новите най-популярни за руснаците задгранични дестинации за покупка на жилище

Новите най-популярни за руснаците задгранични дестинации за покупка на жилище

Интересът на руснаците към сделки с имоти в чужбина за година е паднал с внушителните 57%