В началото на месеца започна изграждането на най-мащабния golf & residential community у нас - OKOL Lake Park, който се намира в село Горни Окол, община Самоков. Комплексът, който е на 30 км. от София и на 25 км. от Боровец, се очаква да бъде готов за новите си обитатели през 2022 г., а освен голф игрището с клубна къща и академия той ще включва петзвездния хотел Pullman Okol Golf Resort & Spa с прилежащи брандирани къщи, линеен парк и жилищни зони с ваканционни и семейни имоти.

Главен изпълнител на строителството е "Маркан" ЕООД - част от групата на "Маркан Холдинг" АД, който пък е основният инвеститор в OKOL Lake Park. Партньори по проекта са международни оператори с опит в изграждането и управлението на голф съоръжения - European Golf Design (EGD) и IMG, както и лидерът в хотелиерската индустрия - международният оператор Accor.

"Уверени сме, че в лицето на IMG успяхме да открием партньор, който не само да предостави необходимия качествен голф опит, но и да гарантира, че историята за развитието на това уникално място се разказва по целия свят. Имахме нужда и от премиум, силен курортен бранд - като Pullman, за да съчетаем съвременния дизайн и архитектурата на комплекса с природата и запомнящите се моменти", казва Валентин Каназирев, капиталов инвеститор и визионер на проекта.

Строителните дейности обхващат още изграждането на цялостна инфраструктура, многофамилни сгради с ниско застрояване - студиа и лофтове, редови къщи, самостоятелни къщи и домове, проектирани по индивидуално задание с гледка към язовир "Искър" или Рила планина. Всички изброени проектови елементи ще бъдат завършени през 2022 г., като първите жители на комплекса ще могат да се нанесат в новия си дом още през лятото.

Началото на изграждането на OKOL Lake Park бе отбелязано на вътрешнофирмено събитие с кратка церемония и групови игри на голф тематика. Сред поканените гости бяха близките партньори на проекта в най-тесен кръг, представители на висшия мениджмънт на международните оператори-партньори по проекта, кметовете на община Самоков и с. Горни Окол, представители на общинската администрация.

Гостите бяха приветствани с встъпителни думи от двамата собственици на "Маркан Холдинг" АД. Валентин Каназирев изказа благодарности към екипа зад проекта и специално към кмета на община Самоков г-н Владимир Георгиев: "Поздравявам ви, че общината се справя толкова добре и опровергава мнението, че у нас има добри инвеститори, но администрацията не е подготвена, за да им съдейства." Николай Йовев допълни: "С проекта OKOL Lake Park заставаме зад идеята, че у нас трябва да се случват такива хубави неща, за да задържаме нашите деца в България".