Средната цена на закупените жилища в София през първото тримесечие на 2024 г. е 1 650 евро/кв.м. при 1545 евро/кв.м. в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8% след забавяне в края на 2023 г. Това сочат данни на една от имотните агенции у нас BULGARIAN PROPERTIES.

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нива около 137 000 евро.

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

Вписаните за периода имотни сделки са 7298 при 6381 през 2023 г. Така регистрираният ръст е с 14,4% на годишна база, което е едно от най-големите нараствания на сделките в София, а като обем нарежда тримесечието до най-силните първи тримесечия за имотния пазар.

Изчисленията на BULGARIAN PROPERTIES по данните на Агенцията по вписванията показват, че сделките с имоти в София бележат първи ръст след няколко поредни тримесечия на спад от 2022 г. насам.

Данните на агенцията сочат ръст на сделките в София, като този ръст е около 20%, включвайки и сделките с жилища в новостроящи се сгради.

"През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това в голяма степен беше очаквано с оглед на все още ниските лихвени проценти по кредитите, растящите доходи, забавянето на инфлацията и темпа на нарастване на цените на имотите от една страна и очакваното ни приемане в еврозоната от друга", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

 Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в луксозния сегмент

Мeждy 180 000 дo 230 000 eвpо вървят цените на двустайните жилища в София в луксозния сегмент

Имотите от висок в София, които се предлагат в момента на пазара са 16 540 жилища, а тези в строеж - 5 250

Това обаче дойде с ускоряване на ръста на цените, след забавяне в края на 2023 г. "Това се вижда най-ясно на водещия пазар- столицата, където ръстът в края на 2023 г. беше около 3% на годишна база, а 2024 г. стартира с ръст от близо 7%", коментира тя.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

Данните на компанията сочат, че средните цени в най-популярните квартали на база реално сключени сделки са:

  • Банишора - 1 615 евро/кв.м.
  • Малинова долина - 1 400 евро/кв.м.
  • Кръстова вада - 1 935 евро/кв.м.
  • Овча купел - 1 440 евро/кв.м.

Все още няма никакви индикации за забавяне на кредитната активност на банките и вдигане на лихвените проценти. Това стимулира както търсещите собствен дом, така и тези, които искат да се сдобият с втори дом или ваканционно жилище.

Данните на БНБ сочат, че средният лихвен процент на новоотпуснатите жилищни кредити в лева е 2,54% през февруари, което е съпоставимо с нивата от началото 2023 г., а при евровите кредити дори има спад на лихвения процент и той вече е под 3%. В резултат, продължават да нарастват обемите новоотпуснати кредити. Регистрираният ръст през първите два месеца на тази година е с близо 41% на годишна база.

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

Ралито при цените на жилища в София може и да приключва

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 10,1% на годишна база

Вторичен пазар/ново строителство

Има тенденция за липса на достатъчно предлагане на вторичен пазар, макар условията за продажба на имот да са отлични, но новото строителство се развива и се опитва да предложи на пазара необходимото количество жилища, което да отговори на търсенето, а предпочитанията на купувачите определено са към ново строителство. Проектите продължават да се продават още в ранен етап на строителството и много от сградите биват напълно разпродадени още при достигане на Акт 14.

Двустайните и тристайните апартаменти са най-търсени и доминират пазара. Делът на закупените двустайни апартаменти е 57%, а на тристайните - 40%, което почти не остава дял на други по-големи или по-малки апартаменти.

Същевременно, тристайните апартаменти държат един значителен дял от търсенето, което показва, че на пазара са активни хора, които купуват за собствено ползване.

Прогнози

"Наблюдаваме силен старт на поредна успешна за имотния пазар година. Такива са очакванията ни на база първите данни, които излизат за пазара", казват от агенцията.

Факторите, които влияят върху жилищния пазар, все още имат благоприятно въздействие. Положителен икономически растеж, ниска безработица, ръст на доходите, ниски лихвени проценти по ипотечните кредити - всичко това дава отлични условия за инвестиции в недвижими имоти.

Търсенето ще остане голямо и в резултат ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%.