Вече не веднъж сме споменавали, че ключът към забогатяването е в това да живеете под възможностите си. И все пак, много често пренебрегваме малките безсмислени разходи, които не само, че се трупат с времето, но и не се капитализират в наша полза в бъдеще (ако бяха спестени и инвестирани).

Ето някои от нещата, за които често си хвърляме парите, без да осъзнаваме, че нямат особено голям смисъл:

  1. Банкови такси и комисиони

Много често не се замисляме за тези такси, но трябва да отбележим, че те се повишиха значително през последните година-две. В среда, в която лихвения според се стеснява (макар и у нас все още да е сред най-високите в Европа), банките прибягват към таксите и комисионите за това да реализират рекордни печалби.

Два лева тук, два лева там и в крайна сметка годишната сума може да превишава 200-300 лева, при неразумно теглене, преводи и други банкови операции.

А 200 лева спестявани на година, след 20 години, при доходност от 8% се равняват на сумата от 10 000 лева. Защо да не си ги изхарчите за себе си, а трябва да ги давате на банките?

Проверявате ли си сметките от мобилния оператор. Тези невинни покупки, които правите в някои игри, като например Candy Crush Saga, бързо се трупат и могат да достигат една завидна сума. А какво в действителност получавате срещу тях?

Има и други игри и безплатни приложения, с които можете да запълвате времето си, без да харчите за това.

  1. Лихви по кредитни карти, стоки на изплащане, бързи кредити

Още една болна тема. Тук кредитните карти с лихви от над 15%, са дори най-малкото зло. Всъщност, когато купувате стока на изплащане, много е вероятно оскъпяването да е над 30-40%. До 50% пък, може да е оскъпяването по бързите кредити.

Трябва да отбележим, че с един потребителски кредит можете да си решите всички проблеми и нужди. В допълнение, лихвите по този род кредити се понижиха значително и вече са при нива под 8%.

  1. Вечеря навън, кафе, пуканки и други надценени продукти

Не, не искаме да кажем, че не бива да си позволявате веднъж седмично, или месечно да излизате и похапвате навън. Когато това обаче, започне да се случва всеки ден, може да "яде" сериозна част от дохода ви и бъдещите ви спестявания.

Не забравяйте, че българите даваме най-голям процент от дохода си за храна - около 40%. Храненето навън може да повиши този процент до над 60 и да ви лиши от други важни за вас покупки.

В допълнение, няма как да не посочим и други силно надценени продукти, като пуканките в киното, или минералната вода.

  1. Цигари

Този навик освен много вреден е и много скъп. Цените на цигарите растат непрестанно, а от догодина ще продължат нагоре. Вече писахме, как една кутия цигари на ден по-малко, може да се превърне в един милион лева, с малко късмет разбира се. Така, че откажете ги! Освен добре за здравето, това ще е добре и за вашите финанси.

  1. Мобилни планове, кабелна телевизия, които не ползвате

Много често хората си вземат мобилни планове, или пакети за кабелна телевизия, които реално не ползват, или не оползотворяват напълно.

И докато 15-20 лева на месец не им се струва като нещо "крайно", трябва да припомним, че това са около 200 лева на месец. За 20 години вече изчислихме, че се лишавате от 10 000 лева!

  1. Бутилирана вода

Това е един от най-надценените продукти. И макар у нас, цената на този вид продукт, да е доста по-нисък в сравнение със страните на Запад, все пак не е особено оправдан. Всъщност какво е качеството на водата, която пиете от чешмата? А замисляли ли сте се, дали пластмасовите бутилки не са по-вредни за вашето здраве?

  1. Оторизираните сервизи за автомобили

Ако не карате гаранционна кола, защо да хвърляте пари на вятъра в оторизиран сервиз? Да намерите сервиз, на който да имате доверие, може и да не е особено лека задача, но си струва усилието. Защото цените, които ще плащате там, най-вероятно ще са в пъти по-ниски в сравнение с оторизираните сервизи, за същата работа.

  1. Удължени гаранции

Още едно напълно безсмислено нещо. Много често, хората забравят, или губят подобни гаранции, за които са платили в магазина, само защото са им били предложени от продавачите.

  1. Маркови стоки

Някои маркови стоки си струват премийните цени, други не точно. При смартфоните например, често материалите и компонентите влагани в устройствата са едни и същи, от повечето производители. Цените обаче, на марковите продукти, често са два, или дори повече пъти по-високи.

  1. Членства и абонаменти, които не ползвате

Колко пъти отидохте на финес с годишния си абонамент. Или пък колко пъти прегледахте платения абонамент на онлайн-изданието, за което сте се абонирали?