Правилното управление на личните ви финанси, е може би по-важно от годишната доходност, която регистрирате от инвестиции.

Добрият подход към парите, ако е начин на мислене и начин на живот, ще ви се отплаща докато сте жив, а не еднократно, като някои добри инвестиции. В тази насока, ето 20 прости финансови правила, според които е добре да живеете:

1. Получаването на заплата и спестяването са две различни неща

Нетното ви състояние е по-важно от това колко пари изкарвате под формата на заплата. Колкото по-рано осъзнаете това и започнете да пестите и да инвестирате, толкова по-рано ще можете да тръгнете по пътя към богатството.

Вече не веднъж сме споменавали, че "да плащате първо на себе си" е основен фактор, за да повишите финансовото си състояние и да достигнете до заветната цел - финансова независимост.

2. Да инвестирате е не по-малко важно от това да пестите

След като плащате първо на себе си, следващата критична стъпка е да инвестирате. Да държите спестяванията си в депозити, с рекордно ниски лихви, които са под инфлацията, е сигурен начин парите ви да намаляват с течение на времето. Важно е парите ви да работят за вас, а сложната лихва е най-добрия ви приятел.

3. Избягвайте скъпите задължения

Не бива да попадате в "капана на скъпите кредити", които често ви гарантират да изпаднете в "спирала на вечна задлъжнялост". Затова "бягате като дявол от тамян" от скъпите кредити. Тук влизат бързите кредити, стоките на изплащане и кредитните карти.

4. Не ставайте прекомерно задлъжнял

Когато плувате в "море от дългове", няма как да мислите за това как да "тръгнете по пътя към богатството". Вместо да мислите за това, как да развиете собствен бизнес, единственото което ще е в главата ви ще е, как да си платите кредитите този месец.

5. Не живейте прекомерно нашироко

Да "живеете под възможностите си" е друга основен принцип, който ще ви отведе към финансовите ви мечти. Това ще ви избави и от опасността да станете прекомерно задлъжнял.

Да живеете под възможностите си може да означава, да се помещавате в по-малко жилище, да карате по-стар автомобил и други жертви, свързани с удобствата на живота ви днес, за сметка на по-добър живот утре.

6. Достъпът до кредити е критичен

Няма да се лъжем, кредитите често са наложителни. Трябва обаче, добре да обмислите за какво ще ги ползвате. Защото алтернативната цена на един жилищен кредит, или нов автомобил на изплащане е достъпа ви до финансиране на вашите бъдещи идеи. А такива неимоверно ще се появят, особено ако се отличавате с амбицията, присъща на всички хора, които са успели и забогатели.

7. Дефинирайте приоритети си

Ако се чудите дали имате приоритети, погледнете към разходите си през последните месеци и последната една година. Края на годината е добър момент да направите това, както и да си поставите финансови цели за следващата година.

8. Автоматизирайте всичко

Може би нямате достатъчно време да следите всичко - разходите си, таксите и комисионите, спестяванията, инвестициите си. Затова автоматизирайте всички процеси на спестяване и инвестиции. Благодарение на новите технологии и приложения, почти няма нещо, което да не можете да автоматизирате, включително и инвестициите си.

9. Внимавайте с големите покупки

Преди да си купите кола за 100 000 лева, помислете наистина ли имате нужда от такава, както и как тази покупка ще се отрази върху бъдещите ви разходи и достъп до капитал. Това, което ви изглежда като добра възможност в момента, може и да не е особено добра инвестиция.

Както вече не веднъж сме споменавали, има някои покупки, точно като тази на нов автомобил, които са губещи със сигурност от момента, в който ги направите.

10. Мислете за пенсионирането си

Колкото по-рано, толкова по-добре. Както вече споменахме, човек стартирал спестяването си за старини между 25 и 35 годишна възраст, ще има когато се пенсионира повече, от този стартирал да пести от 35 до 65 годишна възраст.

При това въпреки, че ще е заделил по-малка сума и пестенето ще тежи в по-малка степен на неговите финанси. Причината - сложната лихва, която е най-добрия ви приятел.

11. Пестете малко повече всяка година

Поставете си като цел да заделяте повече от разполагаемите си средства с всяка изминала година. Така ще ускорите времето, за което ще достигнете спестовните си цели.

12. Избирайте приятелите и квартала си мъдро

Богатите и успешните се обграждат с други богати и успели хора. Доказано е, че когато мислите позитивно и имате добро обкръжение, това повишава шансовете ви за успех. Затова, трябва и много добре да избирате спътника в живота си, което може да е едно от най-важните решения, които ще вземете в живота си.

13. Говорете за пари

Говорете за пари с половинката си, говорете за пари със семейството и децата си. Хората говорят за политика, но рядко говорят за пари, тази тема в много семейства е "табу". Тези семейства обаче, много по-трудно излизат от ежедневието, в което са затънали, а шансовете им за забогатяване се понижават драстично. Същото важи и за деца израснали в такива семейства. Ето защо, ако не заради себе си, говорете за пари, заради децата си.

14. Мислете за това какво ще ви направи наистина щастливи

Материалните покупки няма да ви направят щастливи, поне в дългосрочен план. Припомняйте си това, следващия път, когато си купите нещо, от което нямате нужда в действителност.

15. Четете книги

Това е една от тайните на Бъфет. Бъфет не веднъж и два пъти е споделял, че чете много, чете непрекъснато, колкото и да е натоварено ежедневието му.