Възможно е гигантът Apple да сложи край на най-популюрния гласов асистент в света Siri във вида, в който го познавачме. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от свои източници. Спорде тях американската технологична компания вече обучава Siri да приема команди, без да се нуждае от първата половина от тях, а именно подканата фраза "Hey". Задействащата фраза се използва за стартиране на Siri на различни продукти, включително iPhone, iPad, HomePod и Apple Watch.

Промяната може да дойде през 2023-а или през 2024 година. Въпреки че актуализацията може и да изглежда незначителна, експерти, цитирани от CNN Business, казват, че това може да е сигнал за предстоящи по-широки промени. Още нещо, това може да изисква обширно обучение за изкуствен интелект.

Към момента наличието на две задействащи думи позволява на системата да разпознава по-точно заявките, така че преминаването към една единствена дума - Siri, ще зависи от по-напреднала AI система.

Apple намалява производството на iPhone 14: на какво се дължи свиването?

Apple намалява производството на iPhone 14: на какво се дължи свиването?

Компанията ще произведе поне с 3 милиона бройки по-малко от предвиденото в началото на годината

По време на фазата на разпознаване системата сравнява гласовата команда с модела, обучен от потребителя. "Siri" е много по-кратко словосъчетание от "Hey Siri", което дава на гласовия асистент потенциално по-малко точки за сравнение и по-висок процент грешки, заради ехо и шумна среда, наличие на вятър и дори при шофиране.

Новият ход ще позволи на Apple да се конкурира по-добре със системата на Amazon "Alexa", която не изисква първа дума за събуждане за  гласовия си асистент. Microsoft се оттегли от "Hey Cortana" през 2018 година, като сега позволява на потребителите да казват "Cortana" само на интелигентни високоговорители. Въпреки това "OK Google" все още се изисква за повечето заявки за продукти на компанията.

Промяната на "Hey Siri" ще дойде в момент, когато Apple, Amazon и Google си сътрудничат по стандарта за автоматизация на Matter, който ще позволи автоматизацията и устройствата за интернет на нещата от различни доставчици да си взаимодействат. Имайки това предвид, Джеймс Сандърс - главен анализатор във фирмата за пазарни проучвания CCS Insight, коментира, че "удвояването на усилията за подобряване на функционалността на Siri вероятно е приоритет за Apple".

Гласовият асистент Siri стартира през февруари 2010 година като самостоятелно приложение за iOS в Apple App Store, преди да бъде придобито от технологичния гигант два месеца по-късно. След това компанията интегрира Siri в iPhone 4S, който беше пуснат през следващата година, и въведе възможността да казваме "Hey Siri" без физическо докосване на бутон през 2014 година.

Apple има проблем и той става все по-голям

Apple има проблем и той става все по-голям

Производителят на iPhone няма проблеми с търсенето на своите продукти, но го дебне друга опасност