Американският технологичен гигант Apple очаква да произведе поне с 3 милиона броя от новата серия iPhone 14 по-малко, отколкото прогнозираше в началото на тази година. Това казват източници, запознати с плановете на компанията, цитирани от Bloomberg. Apple и нейните доставчици целят да произведат 87 милиона устройства в сравнение с първоначалната цел от 90 милиона броя.

Свиването се дължи на по-малкия интерес конкретно към моделите iPhone 14 и 14 Plus - по-евтините алтернативи на Pro моделите. Този проблем се прибавя и към трудностите с доставките на места като китайския град Чжънчжоу, където се намира най-големият завод за сглобяване на смартфоните и който в момента е блокиран за седмица заради поредния локдаун, вследствие на новорегистрирани случаи на Covid-19.

Политиката за "нулев Ковид" на Китай удари производството на iPhone и затвори посетителите на Disneyland

Неразбираната от Европа и САЩ китайска политика удари производството на iPhone и затвори посетителите на Disneyland

Недоволството сред бизнеса расте

Продажбите на iPhone 14 и 14 Plus рязко се забавиха след пускането им, а свиването в Китай продължава да се задълбочава, според анализатори от Jefferies, които отразява най-големия пазар за смартфони в света. Наскоро Apple се отказа от плановете си да увеличи производството на новите си устройства след като очакваният скок в интереса на търсенето така и не се състоя.

Въпреки намаленото производство, тази неделя от Apple заявиха, че интересът към двете по-скъпи устройства - iPhone 14 Pro и Pro Max остава голям, но производството им ще бъде ограничено от блокадата в Чжънчжоу, но без да дава конкретни цифри.