Голямо Токио официално е най-голямата градска агломерация на Земята. Броят на жителите на японския столичен район надхвърля 38 милиона души - повече отколкото е населението в Полша, Австралия или Канада! Усеща ли се пренаселване в Токио и как живеят хората в най-големия мегаполис в света?

Снимка 341670

Източник: iStock

Непозната Япония

Когато говорим за живота в такива човешки струпвания, в действие влизат агломерациите - сложни системи, състоящи се от много урбанизирани селища, най-често голям град (същинско Токио има 14 млн. жители) и по-малки сателити от където в метрополията всеки ден идват да работят, на пазар или по други задачи милиони души. По подобен начин е организиран живота и в повечето други големи градове на планетата.

Голямо Токио, който се състои от самата японска столица и няколко съседни прилежащи жилищни района, функционира по същия модел. Мегаполисът генерира 31% от БВП на страната (с третата най-голяма икономика в света), с население 28% от общото на Япония и е най-урбанизираният район в света.

Има 2 най-често срещани мита за Токио: градът страда от пренаселеност и хората тук живеят в малки студия с площ от 20 квадратни метра. Всъщност гъстотата на населението на Токио не е много по-висока от средната за Европа (6 хиляди души на 1 кв. километър). За сравнение, в Москва, Лондон и Мадрид този показател е около 5,5 хиляди души на 1 кв. км.

Покрайнините на града са сравнително слабо населени. Младите хора се преместват в центъра, по-близо до работата, а по-старото поколение избира предградията, където могат да имат собствен дом. Това, че се стига до града за няколко часа, изобщо не притеснява жителите на столичния регион.

Средната цена на квадратен метър е 1,3 милиона йени (около 9,3 хиляди долара при актуалния курс). Ипотеките обаче се издават при 0,5-1,2% годишна лихва и за дълъг период. При наемите сумите са около 650 долара на месец в предградията и 1,2-1,3 хиляди долара в центъра.

Снимка 349065

Източник: iStock

Заплати

Официалната средна заплата в Токио след данъци е 375 хиляди йени или 2 700 долара. Работата и работохолизмът са житейската философия на японците. Според местните традиции служителите винаги си тръгват от работа след шефа. Ако лидерът се забави, целият отдел или офис също се забавя.

Млад специалист получава до две трети от средната заплата. Сумата се увеличава на всеки 5 години. Колкото по-дълго човек служи в една организация, толкова по-висока е заплатата му, но толкова по-малък е шансът да си намери работа със същото заплащане някъде другаде. С новото работно място професионалният стаж и опит ще бъде нулиран и ще трябва да започнете всичко отначало. Това кара човек да държи на позицията си и развързва ръцете на мениджърите.

Една жена в Япония трябва да избере: работа или семейство.Обикновено едното изключва другото. Семейните дами не могат да разчитат на кариерно израстване и високи заплати.

Снимка 368761

Източник: Getty Images

Транспорт

Градският транспорт е добре развит в Токио. Уникалността на местното метро е, че се оперира от няколко частни компании. Следователно, за да се прехвърлите от един клон в друг, трябва да закупите нов билет.

В столицата има много пътни възли, има надлези на няколко нива и платени високоскоростни участъци. Така се избягват големи задръствания. Да притежаваш кола в Токио обаче е въпрос на престиж, а не на удобство. Малкият брой и високата цена на паркинга преследват всеки голям град. Вярно е, че е по-добре от блъсканицата в метрото в час пик.

Снимка 225605

Източник: GettyImages

Здравеопазване

В Япония, както и в много други страни, няма безплатна медицина лекарства. Но тук тя е много добре организирана, на високо ниво и прекрасно оборудвана. Какво да се каже повече, когато японците живеят средно над 84 години! Въпреки това, опашките, цената на здравната застраховка, високата цена и невъзможността да се купи лекарство без рецепта биха изглеждали като ад за жителите на други държави в света.

Например грижите за бременността и раждането не са включени в редовната здравна застраховка. Трябва да доплатите от 300 до 500 хиляди йени (2000 -3500 долара). Само децата под 15 години и пенсионерите получават целия набор от безплатни медицински услуги.

Но като цяло жизненият стандарт на японците и особено този на жителите на столичния мегаполис съответства на мястото на страната сред най-развитите нации в света.

Атмосферата в града е като във филмите на бъдещето. Безкрайни небостъргачи, вечно тичащи нанякъде хора и ужасната скорост на всичко наоколо. Бихте ли искали да живеете в това динамично и технологично Токио?