Не е достатъчно просто да преодолеете неуспехите, за да бъдете наистина успешни, трябва да се научите да печелите от тях. Никой не знае това по-добре от Стив Джобс.

През 1985 г. Джобс е уволнен от компания, която той самият основава. Той продава всичките си акции - 11% от Apple и изглежда напуска компанията завинаги.

Можем да си представим колко дълбоко разочарование е било това за него. Още по-неприятната новина за Джобс идва след като той си тръгва от компанията, когато акциите на Apple скочиха с почти 7%.

След това той се захваща със създаване на нещо, наречено NeXT. Това е компания, фокусирана върху създаването на мощни компютри за бизнес и образователни цели. Компанията не е така успешна, колкото би искал Джобс, но в крайна сметка продаде около 50 000 компютъра.

Той започва като плаща 100 000 долара за лого - перфектно черно кубче. След като логото е толкова красиво, Джобс настоява компютърът също да е перфектен куб, който се оказва, че е скъп за производство. За целта Джобс строи футуристична фабрика.

Продуктът излиза на пазара в средата на 1989 г., с две години закъснение. Той има някои предимства като речника на Оксфорд и произведенията на Шекспир. Джобс казва че ще струва между 2000 и 3000 долара, но излиза на цена от 6 500 долара. NeXT очаква да продава 10 000 компютъра на месец. Продават се само 400 на месец.

Въпреки сравнително ниските продажби NeXT не се проваля и части от операционната му система Nextstep се използваха за Mac OS X.

По-важното е, че Джобс показа, че е бизнесмен, който знае как да продаде компания, която не е много успешна. Той продава NeXT през 1997 г. на Apple Computer за 429 милиона долара в брой и 1,5 милиона долара в акции на Apple, които отиват при него.

Молба за работа, попълнена от Стив Джобс през 1973 година, се продава на търг за $175 000

Молба за работа, попълнена от Стив Джобс през 1973 година, се продава на търг за $175 000

В нея има правописни грешки, включително и изписаното му с малка буква фамилно име

Другият проект на Джобс, в който той инвестира, докато не е част от Apple е Pixar.  Той се оказа невероятно успешен и сега е  една от най-влиятелните компании в света на забавленията. Джобс придобива Pixar от Lucasfilm през 1986 г. за 5 милиона долара (той инвестира още 5 милиона долара от собствените си пари) и го продава на Walt Disney Company през 2006 г. за 7,4 милиарда долара.

Джобс първоначално иска Pixar да бъде компания за компютърен хардуер от висок клас, която ще продава Pixar Image Computer на агенции и корпорации. Една от тези корпорации е Disney. През 1990 г. тя възлага на Pixar да създаде три компютърно генерирани анимационни филма. Първият от тях е Toy Story, който има невероятен успех.

Toy Story събра 360 милиона долара в световен мащаб.

След като продава NeXT на Apple, Джобс се връща към компанията и малко след това става главен изпълнителен директор.