Нашумелият автор на "Капиталът в XXI век" Томас Пикети публикува нова книга, чието първо издание на френски език беше пуснато в четвъртък, предаде Bloomberg. В творбата си, която е озаглавена "Капитал и идеология" и която се явява продължение на предишната му книга, в обем от 1200 страници той описва как можем да се освободим от милиардерите и да реформираме капитализма.

Икономистът Тома Пикети обвини Запада за появата на „Ислямска държава”

Този известен икономист обвини Запада за появата на „Ислямска държава”

Ето защо

"Време е да излезем от фазата, в която разглеждаме собствеността като нещо свещено и да отидем отвъд капитализма", провъзгласява пред френските медии Пикети, който надгражда много от предишните си възгледи относно подоходното неравенство и капитализма. Освен това, той предлага няколко начина, по които съществуващата икономическа система може да бъде подобрена, включително прогресивен данък върху богатството със ставки между 0,1% и 90%.

"Системата, която предлагам, позволява на човек да притежава до няколко милиона евро или може би дори няколко десетки милиона евро, поне за малко. Но хората със стотици милиони или милиарди евро ще трябва да споделят могъществото си с останалите", казва Пикети. Според него един акционер не трябва да притежава повече от 10% от общия глас в бизнесите. Освен това той предлага свой вариант на безусловния базов доход, наречен "наследство за всички", при който всеки френски гражданин ще получава по 132 хил. евро когато навърши 25-годишна възраст.