Видният френски икономист Тома Пикети вярва, че огромното неравенство в Близкия Изток е породило възхода на „Ислямска държава”. Според много от американските му колеги обаче това са глупости.

В публикация във френския вестник Le Monde Пикети твърди, че тероризмът е екстремната версия на бунта на селяните, съобщи СNN. Всички приходи от петрол в региона са концентрирани в ръцете на няколко богати личности само в няколко заможни държави.

„Очевидно е едно: тероризмът процъфтява благодарение на неравенството в Близкия Изток. То е барутен погреб, за чието създаване сме допринесли много”, пише икономистът.

Според някои критици обаче аргументът на Пикети няма смисъл.

„Просто няма доказателство за това, което казва”, смята американският икономист Дъг Холц-Ийкън. Той посочи още, че тероризмът не идва само от бедни региони. Осама бин Ладен е бил богат саудитец, а наследникът му Айман ал Зауахири е доктор.

Американци и европейци от средната и от горната средна класа също са били привличани да се включат в „Ислямска държава” или други терористични групировки въпреки израстването им в по-богатите страни на планетата, добави Холц-Ийкън.

Икономистът от „Принстън” Алън Крюгер е автор на книга, която разглежда икономиката и корените на тероризма. Той е изследвал произхода на хора, които се включват в терористични групировки по целия свят, и е установил, че богатите и бедните са еднакво склонни да бъдат замесени в терористични действия.

Тук дори образованието няма значение. Терористите могат да бъдат хора с висока образователна степен, както и да са без диплома от завършено средно образование.

Така например измежду палестинците почти 60% от атентаторите самоубийци са имали по-високо образование от гимназиален етап в сравнение с по-малко от 15% от общото население, е открило изследване.

Става дума повече за идеология, отколкото за икономика. „Повечето терористи не са толкова отчаяно бедни, че да нямат за какво да живеят. Те са хора, които са толкова пламенно обзети от дадена кауза, че са готови да умрат за нея”, заключава Крюгер.

Все пак Тома Пикети обвинява Запада за превръщането на Близкия Изток в най-неравностойния регион в света. Той се влоши след първата война в Ирак. Според френския икономист петролните монархии в момента държат близо 70% от богатството, въпреки че в тях живее едва 10% от населението в Близкия Изток.

Мнозина оспорват неговата теза. Главният инвестиционен директор на Cumberland Market Advisors Дейвид Коток отбелязва, че има голяма разлика между богатите и бедните в места като Индонезия, Малайзия и Индия. В тези страни са съсредоточени и големи мюсюлмански общности. Въпреки това, те не са залети от радикални джихадисти.