Българската IoT компания "Алтерко Роботикс" е разрабитила няколко продукта, които да са в помощ на лекарите и пациентите в настоящата обстановка покрай коронавируса. Първият продукт е пречиствателно тяло, използващо ултравиолетови лъчи, за да пречиства въздуха от бактерии и вируси, не само от коронавируса.

"Разработихме го за медиците и го предоставихме на няколко водещи болници у нас, най-вече за стаите им за почивка, с което да намалим риска от заразяване през вентилацията или чрез дрехите. Устройствата позволяват помещение до 50 куб. метра да се изчисти с над 90% сигурност за час". Това заяви Димитър Димитров, изпълнителен директор на компанията пред Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR. Вече се разработва за офиси и жилищни сгради. Цената му е около 400 лв.

Второто устройство, което разработва компанията са т.нар. оксиметри. Те са свързани към централизирана система съвместно с ВМА. "Направихме няколко теста и установихме, че е ефективен начин за проследяване на болните от Covid 19 в домашно лечение. Оксиметрията показва ясно дали има пневмония. Болните могат да включват самостоятелно вкъщи оксиметъра и така да се предава информация директно в болницата" каза още той. Цената на устройството е около 60 лв.

Другият продукт, който е създаден за офис сгради, хотели и ресторанти е камера, която да проследява температурата на всички влизащи в сградата и да сигнализира на служителите при опасност от евентуално заразен с вируса посетител."Досега това беше доста скъпо и достъпно само за държавни агенции, граници, но сега всеки бизнес може да си го позволи", заяви Димитров.

Кога българският дом ще стане "умен"?

По думите на Димитров в рамките на 3-5 години автоматизацията ще навлезе по-сериозно сред потребителите в България. Ако се доверим на статистиката първото нещо, което ще "поумнее" е осветлението, след това управлението на отоплението, климатизацията, електроуреди като печка, хладилник и общо следене на консумацията на електричество и газ в дома. "Чрез управлението се спестяват разходи от минимум 30%" заявява Димитров.

Според него има два типа основни клиенти. Едните са онези, които обичат да правят нещата сами, имат опит при автоматизацията в дома си.

Другият тип са електротехници на свободна практика, които предлагат на клиентите си достъпни решения. Те купуват продукти, инсталират ги на клиентите, които нямат уменията да се справят сами и ги обучават как да ги използват.