Номинираният за Оскар холивудски актьор Леонардо ди Каприо е сред знаменитостите, които участват в годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, която започна днес.

Повече от месец преди раздаването на Наградите на филмовата академия в САЩ Ди Каприо получи друг приз – за „подобряване на състоянието на околната среда”. Той беше отличен в тази категория по време на откриването на форума снощи.

От своя страна актьорът потвърди, че през своята фондация той ще дари 15 милиона долара в помощ на борбата срещу зависимостта от изкопаеми горива, както и за подобряване на околната среда.

На церемонията Ди Каприо посочи, че по-малко от 3% от всичките средства под формата на благотворителност отиват за “защита на нашата планета”.

По неговите думи обаче лидери в бизнес сферата като основателят на Facebook Марк Зукърбърг и шефа на Amazon Джеф Безос работят за промяната на тази тенденция. Самият актьор заяви, че също ще действа в тази посока.

“Професор Марк Джейкъбсън и неговият екип от изследователи от Станфордския университет доказаха, че до 2050 г. възобновяемите енергийни източници ще са достатъчни, за да посрещнат нуждите на света”, коментира Леонардо ди Каприо, цитиран от Business Insider.

“Подобен преход е не само единственият правилен път за нашия свят, но и е ясно, че от икономическа гледна точка той е постижим в рамките на нашия живот. Планетата ни може да бъде спасена, ако престанем да използваме и да експлоатираме останалите запаси от изкопаеми горива”, допълва той.