Цените на имотния пазар ще вървят бавно нагоре през новата година. Това е прогнозата на брокер Владимир Йосифов от "Бряг имоти". Специалистът смята, че новите метростанции тепърва ще оказват влияние на имотния пазар в София.

Добре управляваните градове ще имат стабилни цени на имотите. Добре управляваните села също ще бъдат оценени. Гърция обаче ще боледува много години и това ще се отрази на цените у нас, прогнозира експертът.

Българите ще се научат да живеят в малки жилища, на удобни за тях места. По-изгодно остава да се живее под наем, твърди Йосифов. Собствеността ще е лукс за повечето хора. Хиляди българи разбират разликата и тя все по-силно ще се отразява на пазара, убеден е брокерът. Имоти с глуха локация и лошо разпределение или обзавеждане нямат шанс.

В България има огромен дял собственост заради масовото неплащане на данъци, разкрива специалистът. Ако държавата продължи да свива сивата икономика, процентът на собствени жилища ще се понижи. Всяко приближаване на страната ни до Европа води до намаляване на дела на собствени жилища в градовете.

На друго мнение е брокер Дани Ангелова. Според нея цените на имотите ще продължат да падат с много слаб темп - 1-3% и през следващата година. Причината е, че хората, които могат да си позволят да купят, са дефицит и все повече ще намаляват. Закупуването на имоти от емигрантите също намалява, защото и в чужбина продължаващата криза оказва все по-голямо влияние върху доходите.

Най-търсени имоти са малките жилища в близост до местоработата, тоест в големите областни центрове - София, Варна, Бургас. Българинът не счита, че е по-изгодно да живее под наем, твърди Ангелова.

В последните две години обаче е по-лесно да наемеш апартамент, отколкото да купиш. Продавачите, които искат твърди суми за имуществото си, а не ги получават, обикновено се преориентират към отдаване под наем. Целта е да запазят имотите си за по-добри времена, когато ще получат исканата сума.

България е мост към Европа и в момента се търсят големи площи земя за производство, развлечение и бизнес инвестиции. Има търсене от страна на българи и на чужденци. Основно е в посока към София, както и зимните и черноморски курорти. Купуват се имоти за живеене, бизнес, отдаване под наем и инвестиции. Увеличава се притегателната сила и на минерални извори като Кюстендил, Поморие и други.

Цените на имотите ще вървят постепенно надолу, смятат други експерти в имотния бранш. Най-търсените имоти ще бъдат едностайни и двустайни апартаменти, магазини и офиси в Центъра, Докторски паметник, Яворов, Орлов мост. Изгодно да купим жилище с пари в брой, а в противен случай - да живеем под наем. Алтернативата остава е покупката с банков кредит.