Новотни от ЕЦБ каза, че би било икономическа глупост за Гърция да напусне Еврозоната. Според него (който е шеф на Австрийската Централна Банка), Гърция е изправена пред дългосрочна работа и проблемите на страната не могат да бъдат разрешени в краткосрочен план.

Новотни посочи, че Гърция може да получи по-нататъшни заеми, но условията за тези евентуално нови заеми трябва да бъдат много стриктни. Той каза, че Гръцките банки може би трябва да се откажат от своите поделение в Източна Европа, като резултати на дълговата криза в страната.

Относно лихвената политика на ЕЦБ, Новотни каза че ако икономиката продължи да се нормализира в бъдеще, ЕЦБ ще действа според това развитие от относно своята парична и лихвена политика. Каза, че ЕЦБ е направила ясно да се разбере, че жела да изповядва на т.н. изходна политика от своите извънредни нетрадиционни мерки предприети по време на кризата. Според него би било проблемно да се изчаква прекалено дълго преди да има политическа (лихвена?) нормализация.

Новотни от ЕЦБ каза, че се дебатира по-нататъшното повишение на лихвите, но не е ясен размера на това евентуално повишение.