За по-малко от половин час приключи дългоочакваната среща между премиера и социалните партньори, предаде репортер на News.bg. Синдикатите напуснаха срещата и заявиха, че на 30 ноември ще излязат на протест срещу намерението на правителството да увеличи с една година пенсионната възраст от 1 януари.

Поводът бе, че Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) е свикан незаконно. От КНСБ се ядосали на Теодор Дечев от ССИ, който заявил, че днешната среща не е свикана по нито едно от правилата на НСТС.

Един от начините за свикване на тристранка е заседанието да бъде свикано от председателя на съвета, който е финансовият министър Симеон Дянков. Разбираме, че председателят е напъден чак в Съединените щати, за да не може той да го свика, за да не се обидел някой, обясни пред журналисти Дечев.

За съжаление г-н Бойко Борисов не е председател на НСТС, допълни той. Ние ясно заявихме, че днешната среща няма характер на НСТС, подчерта Дечев. Според него днешната среща, колкото и кратка да е била, е полезна, защото в противен случай, среща в тристранен формат е можела да се използва като аргумент, че това е заседание на НСТС и да се прокара в НС идеята за увеличаване с 1 година на пенсионната възраст от 2012.

Министър-председателят призна, че не знае как се свиква НСТС и днес разбрал, каза още Теодор Дечев. Според него също така няма депутат, който да се заеме с тежката задача от свое име да предложи увеличаването на пенсионната възраст с 1 година от 2012. Дечев е категоричен, че тази промяна в никакъв случай не може да бъде третирана като консултирана с партньорите в НСТС.

Г-н Теодор Дечев взриви днешната среща, призна и президентът на КНСБ Пламен Димитров. След неговото изказване стигнахме до извода, че няма какво да правим на тази среща, допълни той. Нямаше дискусия, подчерта Димитров.

Още при влизането на срещата председателят на стачния комитет на КТ Подкрепа Евгени Душков заяви, че това не е заседание на тристранния съвет, а среща на партньорите в него и на нея не могат да бъдат вземани решения. Той заплаши, че ако бъде направен опит да се легитимира реформата по време на срещата, синдикатите ще я напуснат, както и стана.

В Министерския съвет бяха дошли Евгени Душков, председател на Националния стачен комитет към КТ „Подкрепа", Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Огнян Донев, председател на КРИБ, и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

Насрочено е заседание на Съвета за тристранно сътрудничество следващата седмица, но от КНСБ твърдят, че заседание ще има след насрочения за 30 ноември национален протест.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров (на снимката) обясни: „Днес Тристранен съвет няма, не може и да има, по простата причина, че в закона има предварителни срокове, не е спазен законът и т.н. Дори и при извънредните заседания - три дни по-рано трябва да се определи дневният ред, да бъдат пратени поканите, няма как от вчера до днес да има дори и извънредно заседание".

По думите му, на срещата не се е стигнало до дискусия. „Договорихме се за нова среща, която трябва да бъде - заседание на НСТС, като преди това работни групи да внесат всички предложения, които има, за надграждане на националното споразумение за пенсионната система" каза Димитров, цитиран от БНР.

Според него, процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и процедурата по изменение на Кодекса за социално осигуряване, предвид нови идеи за пенсионната система, трябва да бъде разкъсана.