Китай зае твърда позиция срещу биткоина, като постанови, че това е виртуален продукт, а не валута и забрани на финансовите институции да правят какъвто и да е бизнес с него.
Растящото търсене в Китай е основен двигател на поскъпването на виртуалната валута с 5 000 на сто през тази година, пише Financial Times, цитиран от darikfinance.bg.

Китайското правителство не стигна докрай и не наложи пълна забрана на биткоина, като обяви, че хората са свободни да го купуват и продават на свой риск.

Според властите има много опасности, свързани с виртуалната валута, като прането на пари и престъпността. От системна гледна точка обаче количеството на биткоините, циркулиращи в икономиката, е твърде малко, за да представлява реална заплаха.

"Въпреки, че има хора, които го наричат "валута", той не е емитиран от монетарните власти, не притежава качествата на валута и не може да се използва за законни разплащания", се посочва в съобщението на китайската централна банка.

"Съдейки по неговия характер, биткоинът е един специфичен виртуален продукт. Той не разполага с правен статут на валута и не може да бъде позволено да се движи на пазара като валута."

Около една трета от глобалните сделки с биткоини вече се осъществяват в Китай, като BTCChina стана през миналия месец най-голямата борса в света за виртуалната валута.
Стойността на биткоините, търгувани на BTCChina, падна от около 7 000 юана /1 149 USD/, до 6 300 юана /1 034 USD/, само за час, след оповестяването на позицията на централната банка.