Към Българската търговско-промишлена палата (БТПП) ще работи Съвет по иновации, съобщи работодателската организация. Учредителното събрание ще се проведе на 11 май, когато ще бъде подписано и споразумение за сътрудничество между БТПП и БАН за съвместна дейности и за предстоящо създаване на Иновативна борса.

Съветът ще съдейства за въвеждане на иновационни продукти и услуги в икономиката на страната и ще осъществява връзката между частния сектор, научните институти, университети  и компетентните държавни органи, като чрез БТПП ще:

1. Разработва и представя на компетентните органи становища по нормативни актове и други документи, отнасящи се до ускореното въвеждане на иновативни продукти и услуги с цел повишаване конкурентоспособността на икономиката, в т.ч. в работната група към МИЕТ по изготвяне на проектозакон за иновациите.

2. Участва със свои представители в работата на различни държавно-обществени органи;

3. Обсъжда стратегии и програми в областта на иновациите;

4. Участва в проекти и програми на ЕС и на други международни и национални донори и приоритетно по инициативата ДЖЕРЪМИ;

5. Прави проучвания относно принципите, тенденциите и добрите практики при въвеждане на иновативни продукти и услуги;

6. Изготвя анализи относно проблемите при взаимодействието между създателите на научни иновативни продукти и стопанските субекти в страната и предлага конкретни мерки за решаване на тези проблеми;

7. Организира чрез БТПП срещи, дискусии и кръгли маси за обсъждане на актуални въпроси;

8. Организира чрез БТПП обучения и семинари;

9. Консултира членовете на съвета и БТПП относно тяхно участие в програми и проекти.

10. Представлява пред банки, донорски фондове и организации и други държавни органи членовете на съвета.