Богата съпружеска двойка от Ню Йорк, собственик на голяма парфюмерийна компания, бе призната за виновна в поробването на две жителки на Индонезия.

Милионерите Махиндер Сабхнани (51) и жена му Варша (35), които са с индийски произход, са обвинени за принуждаване за насилствен труд, укриване на нелегални имигранти и престъпен сговор, съобщи Reuters.

По версията на следствието, обвиняемите са довели в САЩ от Индонезия две жени на възраст 51 и 47 години. Семейство Сабхнани обещава на индонезийките заплата от $200 месечно за изпълнение на къщна работа.

Обаче щом пристигат в САЩ, на индонезийките отнемат паспортите и в течение на няколко години те се държат в заточение в къщата на милионерите, където трябва да се трудят като роби. Индонезийките са малтретирани всячески: бити са с метли, наказвани с гореща вода, принуждавани да ядат люти чушки.

Домашните работнички твърдят, че над тях са издевателствали по всякакъв начин. Адвокатите на милионерите настояват, че индонезийките са си измислили тази история.

Разследването е започнало през май, когато една от робините е била задържана на улицата, защото се е движила полугола след бягство от къщата. Тя е закарана в болница с многобройни травми на ушите, лицето, ръцете, шията, гърдите и гърба. Индонезийката твърди, че е била бита от госпожа Варша Сабхнани (на снимката).

Властите намерили втората нещастна жена да се крие в килера на къщата на Сабхнани. Разбрало се е, че двете жени трябвало да крадат храна, за да се заситят, принуждавани са да спят на изтривалката.

В съда: Варша Сабхнани и една от дъщерите й, осъдени на 40 години затвор всяка, припаднали и били откарани в болница, след като е произнесена присъдата.

Съдията е наредил на съдебните заседатели да се съберат отново днес, вторник, и всеки да бъде попитан индивидуално дали потвърждава присъдата.