България рискува да загуби милиарди евро от помощта на Европейския съюз, предназначена за модернизиране на пътища, железопътния транспорт и пристанищата като резултат от корупция и лошо управление на предприсъединителните фондове от доминираната от социалистите коалиция.  Това пише в днешния си брой реномираният вестник „Файнейшъл таймс"

Най-бедната страна в ЕС по всяка вероятност ще загуби най-малко 600 милиона евро от предприсъединителните фондове след силно критичния доклад на Европейската комисия, който се очаква да бъде обявен тази седмица.

Европейските средства биха помогнали на България да постигне висок икономически растеж, да подобри транспортната и енергийната си структура до 2015 година.

Очаква се чуждите инвестиции ще намалеят и стоките ще преминават през Гърция и Румъния.

Развоят на събитията показва, че трябва да се подобри управлението на инфраструктурните проекти.

Одитът на международната консултантска компания KPMG откри много нередности в националния пътен фонд.

Един от директорите във фонда беше арестуван през януари, припомня изданието.

Най-големият инфраструктурен проект - модернизацията на магистрала „Тракия" също се провали.

Все още не е късно да изградим блестящи пътища, заявяват експерти.

За да облекчим  европейските критики и да ускори изразходването на процедурите, правителството назначи Меглена Плугчиева като вицепремиер, отговарящ за управлението на европейските фондове.

Ние подпомагаме да спасим много предприсъединителни фондове и да направим възможно и да направим много големи сметки да бъдат на разположение на България, каза Плугчиева.