България ще се присъедини към проекта "Южен поток", заяви българският президент Георги Първанов на среща с руския президент Владимир Путин, съобщи РИА Новости.

"Готови сме да се присъединим към проекта "Южен поток". В близко време компетентните организации и учреждения ще обсъдят този проект и ще приемат окончателното решение", каза Първанов.

Руската компания "Газпром" и италианската компания ENI в събота се договориха за реализацията на проекта за строителството на газопровод по дъното на Черно море, който ще получи условното име "Южен поток".

В неделя в Загреб на енергийната среща на страните от Югоизточна Еропа зам.-председателят на "Газпром" Александър Медведев не изключи възможността към проекта да се присъединят и други участници.

Тяхното участие обаче ще бъде само в наземната газопроводна мрежа. Тази част, която ще мине по дъното на Черно море, ще принадлежи на "Газпром и ENI с равни дялове от 50%.

Стойността на проекта ще надхвърли 10 млрд. евро, а изграждането на газопровода ще отнеме около 3 години, като проучването на техническата и икономическата жизнеспособност на проекта ще продължи около 18 месеца.

"Южен поток" ще е дълъг 900 км и ще минава на 2000 м дълбочина по дъното на Черно море и ще свързва Туапсинския район на Краснодарския край с българското черноморско крайбрежие.

Точният маршрут на трасето все още се разработва, като според предварителните прокети от България то ще има две направления, едното към южна Италия, а другото към Австрия и Словения.