За една година България изнася преработена и непреработена земеделска продукция за над 1 100 млн. щ. долара, с обратен внос за над 850 милиона щ. долара, заяви днес министърът на земеделието и горите Нихат Кабил при срещата си с беларуския посланик Вячеслав Качанов.

От своя страна Н.Пр. Качанов отбеляза, че за икономическото развитие на Беларус е заложено до 2010 г. страната да увеличи стокообмена си за Европейската общност.

Беларус е една от утвърдените страни производителки на селскостопанска техника, която изнася земеделски машини за страните от Европейския съюз.

От 1 януари 2007 г. тя ще прилага новите европейските стандарти за производството на земеделска техника, стана ясно по време на срещата.

Специални модели за нуждите на България ще бъдат произведени и демонстрирани за нашите земеделски производители, посочи посланикът.

Министър Кабил и посланик Качанов се договориха да се направи работна група между Министерство на земеделието и горите и Министерството на селското стопанство на Беларус, която да конкретизира сферите на бъдещето сътрудничество между двете страни.