Средното увеличение при цените на железопътните превози е 9.97 %, като това изменение се отнася най-вече до бързите и ускорени бързи влакове на средни и дълги разстояния, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

Измененията в пътническата тарифа на "Български държавни железници" ЕАД ще влязат в сила от 9-ти декември.

Тарифната промяна отразява подобряването на качеството на услугата чрез въвеждането на реновирани вагони и поетапното възстановяване на търговското обслужване чрез отдаването под наем на специализирани бюфет- и бар-вагони в тези категории влакове. Ценовото изменение за железопътните пътнически услуги следва и предприетите ценови увеличения при другите видове транспорт, като при това цените на билетите за влак остават конкурентни на цените за автобусните превози.

Както беше вече обявено, "Български държавни железници" ЕАД запазват цените за най-ползвания сегмент от пътническата услуга - превозите на кратки разстояния.

Този сегмент включва цените за пътуване във вътрешно градските зони, в крайградските участъци на София и Пловдив, където ще продължават да действат т.нар. "зонови цени", както и пътуванията на разстояния до 20 км с пътнически влак.

"Български държавни железници" ЕАД запазват непроменени и цените на всички железопътни карти, които дават право на различни видове намаления, в зависимост от типа пътувания или възрастовата група на клиентите. Не се изменят и цените за седящи, кушет и спални места.