Бившият партньор на руския бизнесмен и един от най-богатите хора в Европа Олег Дерипаска, Майкъл Чорни, може да попречи на предстоящата сделка между "Русал", "Суал" и Glencore. Руската бизнес медия „Ведомости" предаде във вторник, че Чорни ще се опита да отстои правата си за 20% от акциите на „Русал" в High Court в Лондон. Претенциите могат да надхвърлят $3.3 млрд.

100% от акциите на ОАО "Русский алюминий", или „Русал", се контролират чрез регистрирана на о-в Джърси фирма от Олег Дерипаска. През 2005 г. "Русал" е получил приходи $ 6,65 млрд., чиста печалба $1,65 млрд., от която са изплатени като дивиденти $1,5 млрд.

Миналия петък Майкъл Чорни е подал иск в Лондон срещу бившия си партньор Дерипаска. Чорни иска да му се признае правото върху 20% от акциите на „Русал", или да се компенсира стойността на този пакет. В неделя вечер искът е бил връчен на Дерипаска в дома му на Belgrave Square в Лондон - това е съобщил на „Ведомости" самият Чорни. Макар съдът да не е дал информация, адвокатите на Дерипаска потвърждават за наличието на подобен иск и казват, че сега го проверяват.

Предвид това, че Обединената компания е оценена на $25-30 млрд, "Русал" може да струва $16,5 - 20 млрд и следователно претенциите за 20% надхвърлят 3 милиарда долара. Чорни обяснява следното: „Преди няколко години Дерипаска изкупи от (Роман) Абрамович 50% от акциите на „Русал", ние бяхме партньори и част от купените акции се пада на мен".

В средата на 90-те Чорни и Дерипаска са били съсобственици на предприятието „Сибирский алюминий", което е притежавало Саянския алуминиев завод и други производствени мощности. През 2000 г. акционерите на „Сибал" и Абрамович са обединили алуминиевите си активи и на паритетни начала са учредили „Русал".

В март 2001 г. Чорни излиза от капитала на „Сибал", продавайки дела си за $250 млн. Едновременно с това обаче той и Дерипаска са подписали договор, според който Дерипаска в течение на пет години трябва да започне да реализира акциите на „Русал" на трети лица, като заплати на партньора си сума, равна на (Z*20 - $250 млн.), където Z означава стойността на 1% от акциите на "Русал". Чорни твърди, че досега е получил от партньора си само $250 млн.

През октомври бе постигнато съглашение за сливането на "Русал", "Суал" и заводите Glencore, като Обединената компания трябва да бъде създадена на 1 април. „Ако дотогава Дерипаска не регулира отношенията си с мен, ще я оспорвам в съда", казал Чорни.

Потърсените от „Ведомости" близки до тези сделки лица и компании са отказали коментар, а източник от обкръжението на Дерипаска нарекъл действията на Чорни „шантаж" и посочил, че няма да повлияят на готвещото се сливане. Предприемач, който познава Дерипаска лично, смята, че той ще се съди с Чорни докрай. Но други руски анализатори считат, че ако Дерипаска не обърне внимание на случая, плановете за IPO на Обединената алуминиева компания до края на 2007 г. могат да се осуетят.

на снимката - Дерипска (вляво) и Роман Абрамович