Френската корпорация Danone вчера потвърди, че е в напреднали преговори с конкурента си от САЩ Kraft да продаде срещащият трудности бизнес с бисквити за сумата €5.3 млрд. евро - далеч повече от очакваното € 4 млрд., съобщи британската онлайн медия Guardian Business.

Danone е една от 24-те национални компании, към които френското правителството проявява ревниво пристрастие. От компанията са заявили, че преговорите могат да доведат до окончателно споразумение през последното тримесечие на 2007 след консултации с представители на трудещите се и получаване на разрешения от регулаторните органи.

Френските профсъюзи, които се срещнаха с управителния борд днес, са настроени враждебно към каквото и да е поглъщане в бизнеса с бисквити, който представлява едва 15.6% от продажбите на Danone. През последните пет години в компанията имаше множество болезнени преструктурирания, довели до загубата на 3,000 работни места.

Преди да бъдат изтеглени от продажба, акциите на Danone се вдигнаха с 4%. Отношението на мениджмънта е, че обединението с Kraft представлява силна стратегическа индустриална възможност. Danone правят освен бисквити също и тестени храни за закуска.

Kraft се отделиха от компанията си майка по-рано през годината и произвеждат марките Toblerone, Milka и бисквитите Ritz, както и кафето Jacobs.

Френската корпорация реши да запази дяловете си в смесени компании от Латинска Америка и Индия. В момента ръководството се опитва да постигне споразумение с профсъюзите и политиците, изтъквайки аргумента, че европейските операции ще останат отделени от Kraft, ще се запази френското ръководство на поста му, а в рамките на следващите три години няма да бъде затварян завод във Франция.

Danone произвежда също и кисели млека и бутилирана вода под марките Evian и Volvic. Френската корпорация иска да смени имиджа си от доставчик на традиционни храни към производител на по-здравословни и пълноценни храни.

Парите, получени от продажбата на бизнеса с бисквити могат да се използват за придобивания в сектора, като специалисти спрягат за цел холандската компания за детски храни Numico, към която преди две години вече бе отправена оферта за поглъщане.