Първа копка на поредица от девет водноелектрически централи ще бъде направена утре край Своге. Това съобщи на пресконференция днес Серджо Бортолоти - президент на "Петролвилла Груп, една от най-големите компании за производство на електроенергия в Италия.

60 млн. евро ще бъдат инвестирани следващите 5-6 години в проекта. Първите 2 години ще се изградят два ВЕЦ-а, които ще струват на Петролвилла 14 млн. Евро.

Тази инвестиция осъществяваме с убеждението, че енергията от подновяващи се източници е задължение на всички ни, особено след проблемите в сферата на природния газ и метана, както и кризата в сектора", заяви Бортолоти.

По думите му "Петролвилла Груп  не се интересува само от инвестиране, но и от последващо развитие и управление на тази инвестиция в сътрудничество с Община Своге. Италианската компания заяви дълготрайните си интереси  у нас.

За това говори и намерението на фирмата да осигури стипендии за трима млади хора от Община Своге, които ще работят в посока енергийни източници.

Булбанк ще бъде референт по проекта. Беше подчертано, че банката не само насърчила този проект, но и участва с 60% от инвестицията.

Кметът на Община - Своге Емил Атанасов заяви, че това е изключителен за общината ден и нова страница в бъдещето. Внушителната инвестиция се равнявала на нови работни места и дълготрайна трудова заетост.

Новите ВЕЦ-ове ще обслужват община Своге и част от Община Мездра. Община Своге очаква сериозни приходи в перспектива, като  ще може сама да ги разпределя и насочва.

Ликвидиране на безработицата в голям мащаб, енергийна обезпеченост и по-чиста околна среда, развитие на туризма и на бизнеса, ще бъдат съпътстващите ползи за Общината. Оттам пък и по-скромни претенции към държавния бюджет, допълни Атанасов.

Проектът всъщност стартира още преди 3 години, когато се подписа споразумение между Провинцията Тренто в Италия и София област. След това е създадено смесено дружество „Петролвилла България" с 90% участие на "Петролвила Груп" и 10 % на Община Своге.

Общината участва с терени в това дружество, чиито управители са Пламен Бъчваров и Мауро Доси, а инж.Пламен Дилков е изпълнителен директор на проекта  "ВЕЦ Своге".

Оборотът на "Петролвилла Груп" за 2005 г е 338 млн. евро, а за тази година вече надхвърля 400 млн. евро.