За да запази ролята си на международните петролни пазари, Русия трябва да модернизира нефтопреработвателната си промишленост и да увеличи инвестициите в този отрасъл. Такова мнение изказа днес на откриването на международния петролен форум, председателят на Търговско-промишлената палата на Русия Евгений Примаков, съобщи ИТАР-ТАСС.

По думите му руските компании трябва "да увеличават инвестициите и да строят нови нефтопреработвателни заводи, за да се подобри дълбочината на нефтопреработването от 65 на 90%. Примаков отбелязал, че голямо количество от старите находища вече се изчерпват и в тази връзка е необходимо да се увеличат разходите и инвестициите за геологически проучвания.

Според председателя на Търговско-промишлената палата руските петролни комплекси привличат все повече вниманието на чужди компании.

"Всички световни играчи искат да участват в разработката на петролни находища в Русия, както и в износа на нефт и газ", допълва Примаков.

На свой ред президентът на американската петролна компания Chevron Neftegaz Inc Йън Макдоналд смята, че Русия ще продължава да играе значителна роля на световния пазар, а настъплението й на други пазари, в това число и на китайския, ще укрепи тази роля.