Председателят на УС на Енел Пиеро Нюди и изпълнителният директор на компанията - Фулвио Конти, представиха новата фирмена стратегия за устойчиво развитие. Целта на програмата е производството на енергия да бъде съчетано с опазването на околната среда и редуцирането на риска от промени в климата.

След завършването проекта, емисиите от СО2 ще бъдат редуцирани с по 4 милиона метрични тона годишно.

Обявената програма поставя Енел на една от челните позиции в търсенето на иновативни решения за намаляването на влиянието на производството и дистрибуцията на електроенергия върху околната среда. Тази кампания онагледява развитието на мисията на Енел за подобряване на качеството на живот на планетата.

Основните зони за развитие на този вид инвестиции са: възобновяеми източници, енергийна ефективност, нулеви емисии и производство и употреба на водород.

"Енел е водеща енергийна компания и ние възнамеряваме да работим усилено, за да оставим един по-добър свят за идните поколения" каза изпълнителният директор Фулвио Конти.

За постигането на тази амбициозна цел през следващите пет години (2007-2011) Енел планира да разработи инвестиционна програма за повече от 4 млрд. евро, 3,3 млрд. от които ще бъдат вложени във възобновяеми източници за производство на енергия. Всички държави, в които италианската компания развива дейността си, ще бъдат включени в проекта за намаляване на емисиите от въглероден диоксид и подобряване на околната среда.

В Италия Енел е най-голямата енергийна компания и втората по големина в сектора на газоразпределението. В България тя е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Марица Изток III" и има интерес да участва като стратегически инвеститор в проекта за изграждането на АЕЦ Белене.