От 1 януари 2007 г. у нас вече се прилагат изискванията към хигиената и безопасността на храните и за провеждането на здравния контрол в тази област, съгласно регламентите на ЕС.

С членството си в ЕС България се включва пълноправно и в създадената в Общността система за бързо уведомяване за пряк или косвен риск за здравето, произтичащ от храна (RASFF), съобщиха от здравното ни министерство.

От 1 януари 2007 г. влязоха в сила и изисквания за недопускане у нас вноса на стоки, застрашаващи здравето на човека и продукти, подлежащи на задължителен контрол при внос, съгласно решение на Европейската комисия.

Съгласно тези изисквания, специални условия се въвеждат за внос на шам-фъстъци и продукти, получени от тях, с произход или внасяни от Иран, фъстъци от Китай и Египет, смокини, лешници и шам-фъстъци от Турция, бразилски орехи с черупка от Бразилия.

Преустановява се напълно вносът на желеобразни продукти в опаковки с малък грамаж или миникапсули от полутвърд материал, които съдържат някои видове добавки-гума или добавки, произведени от водорасли.

Тези храни са рискови, заради риска да имат по-голямото съдържание на микотоксини, поради което подлежат на задължителен контрол при внос в Европейския съюз.