В ЕК има среди, които със сигурност не са дооценили онова, което беше направено в тези няколко месеца на много интензивна работа".

Така президентът Георги Първанов коментира темата на деня - спрените за страната от ЕК 220 млн. евро по ФАР към министерството на финансите и на регионалното развитие, информира News.bg.

По думите му управляващите в страната са направили структурни и кадрови промени, много конкретни действия са предприети и които са видени във входа на всички проверки от страна на евроексперти.

Без да подценявам тежестта на направената оценка, определено смятам, че вече се заражда тенденция, в която на предстоящите избори за Европейски парламент България да стане заложник на битката между основните сили и претенденти да спечелят изборите в европейски мащаб.

Това би било много лошо, затова апелирам за допълнителни усилия - от българска страна, българското правителство, така и от страна на ЕК - да се намери ефективен диалог, който реално да отразява всяка предприета стъпка или всяка несвършена работа", посочи Георги Първанов.

Много е важно, според мнението на президента, при такива оценки, анализи и доклади, да се говори с конкретни имена и факти, тъй като общите оценки не говорят добре нито за едната, нито за другата страна.

Първанов допълни, че сме длъжни да направим допълнителен анализ, да видим дали има пропуски и къде са те, как бихме могли да ги преодолеем - „Не заради тези загубени средства, а заради ефективното действие на административната и управленска система в България."

Президентът посочи още, че правителството трябва да носи отговорност за спряното финансиране, но отказа да коментира дали са нужни оставки на министри и конкретни имена.

Във Велико Търново държавният глава е сред официалните гости на тържествата за 130-годишнината от създаването на първото българско военно училище и празник на Националния военен университет "Васил Левски".