Нова „доброволна" опция в Google Maps установява с точност до метри местоположението на човека, заредил на мобилния си телефон системата Latitude.

Сега милиони хора ще могат да следят всяка стъпка на любимите си същества: автоматична карта им показва къде се намират онези, които ги интересуват, във всеки един момент.

Притеснени родители ще знаят какво правят децата им след като свършат училище; съпругите ще разберат дали наистина мъжете имат работа до късно в офиса; приятели случайно ще разбират, че са близо един до друг и ще се срещат за по чашка, фантазира The Times.

В същото време групите за защита на личната неприкосновеност алармират: колко време ще е необходимо на хакерите, преди да разбият системата за защита на Google? Движенията за права на децата също имат възражения.

Според служителите в офиса на еврокомисаря по информацията, доброволният характер за включване към системата Latitude покрива правните изисквания за съхраняване на данни - но европейските чиновници обещават да следят отблизо новата услуга.

Позицията на Google е, че Latitude (игра на думи: на английски latitude означава както географска ширина, така и „толерантност, свобода на действие") е opt-in опция, тоест необходимо е и двете страни да се съгласят да бъдат шпионирани.

Новата опция е достъпна от 4 февруари за милиони мобилни телефони, които имат достъп до глобалната мрежа, като BlackBerry. До няколко седмици Google обещават, че ще извадят и версия, която ще работи с компютри.

Говорител на Google обяснява: след като си локализиран, ти можеш сам да избереш на кого от списъка с приятелите да покажеш къде си - или да се скриеш от всички. Също така просто можеш да решиш да изключиш Google Latitude.

Компанията е тествала продукта с хиляди хора и е убедена в неговата безопасност, но експертите не са толкова сигурни: Latitude е минно поле за личната информация; Google са наивни, ако мислят, че могат да контролират това приложение.

Други са загрижени по също така важни, макар и по-безопасни причини: „Край на белите лъжи. Може да кажеш на работа, че си болен - сега шефът ти ще знае, че си в бара, а не в къщи". Този коментар е на икономист от London School of Economics, който също така посочва: вече има технология по мобилните телефони, с която мъжете и жените се следят един друг тайно. Google са толкова разпространени, че това ще стане правило, не изключение.

От Google се защитават, че винаги има опция да покажеш толкова от личната си информация, колкото желаеш: например само в кой град се намираш за шефа и жената, докато за верните приятели можеш да покажеш по коя улица вървиш сега.

Вероятно най-ентусиазирани от новата технология ще са младите хора, които ползват социални мрежи като Facebook. По време на тестовете опцията бързо е вкарвана в употреба от хората, които искат да установят местоположението на приятелите си в гъсто населени региони и от семейства, които са загрижени кога любимият ще се прибере вкъщи.

Най-ентусиазирани ще са младите хора, но по-специално онези от тях, които вече са излезли от плътния родителски контрол. Много родители може би ще спят спокойно с Latitude, но когато пораснат, децата им ще знаят по-малко за независимостта и удържането на дадената дума.