Преките инвестиции в страната за периода януари - септември 2006 г. възлизат на 2.8451 млрд. евро или 11.8% от БВП, съобщиха от БНБ.

Най-много инвестиции за периода януари - септември 2006 г. са привлечени от Холандия, които представляват 21% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции или около 600 млн. евро. Следват страни като Великобритания с 19.8% и Австрия - с 13.5%.

Възможностите за инвестиции на холандски фирми у нас се разширяват особено много благодарение на холандската Програма за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа (PSO). Проектите по нея имат за цел да насърчават развитието на търговията, инвестициите и другите форми на сътрудничество между Холандия и тези държави. Всяка година холандското правителство подписва Меморандум за разбирателство с всяка от страните, включени в програмата.

Друг фактор е и техническото сътрудничество в рамките на холандската програма MATRA в частта за преустройство на обществения сектор чрез трансфер на знания и опит, както и чрез научнотехническо сътрудничество в направленията проектиране, производство, доставка и сервиз на технологични линии и обекти.

По данни на Българската агенция за инвестиции преките чужди инвестиции на Холандия в България за периода 1992 - 2005 г. възлизат на 796.6 млн. щ. д.

Сред най-големите холандски инвеститори у нас могат да се посочат Амилум Eastarch, Shell Overseas, Helian Commodities и Swedish Match Group B.V.
 
По данни на БНБ привлеченият през първите девет месеца дялов капитал у нас възлиза на 1.4 млрд. евро и представлява 49.2% от общия размер на преките чуждестранни инвестиции за отчетния период.
Той е по-висок с 900.5 млн. евро от този, привлечен през същия период на 2005 г., като в него са включени и постъпленията от продажбата на недвижими имоти на чуждестранни лица, които са в размер на 750.9 млн. евро.

Дяловият капитал от приватизационни сделки с чуждестранни инвеститори, придобили над 10% участие в българско предприятие, възлиза на 25 млн. евро., а дяловият капитал от други сделки е в размер на 1.3753 млрд. евро.

Реинвестираната печалба за деветмесечието от чужденци се оценява на 207.8 млн. евро при оценка в размер на 172.1 млн. евро за същия период на 2005 г., съобщават още от БНБ.

Интересна е класификацията на инвестиции у нас по отрасли, където най-много инвестиции са привлечени в отрасъла на недвижимите имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги - 1 млрд. евро.
На второ място се нарежда сектора на преработващата промишленост с инвестиции в размер на 608.4 млн. евро, следвани от финансовото посредничество, което е акумулирало 362.7 млн. евро преки чуждестранни инвестиции.

Преките инвестиции в чужбина пък за деветмесечието са в размер на 46.2 млн. евро при 237.1 млн. евро за същия период на 2005 г.