Ден след като Северна Корея заяви пред света, че е направила тест с ядрено оръжие, а сеизмичните сензори в различните страни отбелязаха стойности на малко земетресение, остава един голям въпрос: Какво всъщност се случи в планинския регион в близост до китайската граница в понеделник?

Десетки учени по света и много от правителствата останаха силно разтревожени, но все още не се знае със сигурност, какво точно е породило „земетресението". Възможно е наистина да е бил взривен малък ядрен заряд под земята, или пък е бил неуспешен опит да се детонира нещо доста по-голямо? Спекулира се дори, че е възможно Северна Корея изобщо да не е успяла да създаде ядрена опит, а взривът вчера да е бил от конвенционален характер.

„В момента нямаме повече информация и нищо не можем да заключим на 100%", това поясни днес физик-анализатор от австралийски институт.

В Южна Корея, говорителят на президента е заявил пред журналисти, че ще са нужни поне две седмици, преди да може да се даде ясен отговор, какво точно се случи вчера и какви последици ще има в световен мащаб!

Външният министър на Япония Таро Асо е заявил, че ще иска неоспорими доказателства, че наистина е имало ядрен тест, преди да се съгласи да бъдат наложени санкции на комунистическата страна.

Американски представител на правителството е споделил, че може да отнеме няколко дни за разузнаването да се запознае с всичко, което се случи на тестовия полигон вчера. Междувременно Китай заяви официалното си становище, че подземния опит на съседката й е бил с ядрена сила.

За момента единствено Русия е твърдо убедена, че Северна Корея се е превърнала в световна атомна сила, като проведения тест е бил със заряд от 5 до 15 килотона.

Дори самият размер на ядрения тест е под въпрос, като доказателствата са все още са недоизяснени. Според Американската геоложка организация, вчера на територията на Северна Корея е бил отчетен земен трус със сила 4.2 по Рихтер. Според сеизмолозите, това може да бъде предизвикано от ядрен взрив със заряд не повече от 1 килотон

От Южна Корея пък са отчели трус с магнитуд от 3.58 по Рихтер, което ако се окаже вярно, ще означава, че взрива е бил дори под 1 килотон.

Така че, сега въпроса е: Възможно ли е Северна Корея да е взривила 800-1,000 тона тротил, за да симулира ядрен взрив. Според анализатори, отговорът е Да!

Въпреки, че е много възможно взривът да е бил от 1,000 тона тротил, все пак остава съмнението опитът да е бил провал на нещо много по-голяма, като истинска атомна бомба!?

Ако все пак ядрената сила наистина е била само 1 килотон, това означава, че Северна Корея се подготвя за строеж на ядрена бойна глава, с възможност за инсталиране на балистични ракети. Припомняме, че страната направи опит и с балистичните си ракети преди няколко месеца, които бяха с крайно незадоволителни резултати.

Изводът, е че дори Северна Корея да е взривила 1,000 тона тротил, а не ядрен заряд с мощност 1 килотон, реакцията на световните сили ще бъде една и съща. Спекулира се, че комунистическата страна има ядрено оръжие, но то е силно неефективно, а чрез „фалшива" показна акция вчера, те са се опитали да опровергаят всеобщото схващане. Дали това е така, никой не желае да даде 100% ясен отговор на този етап, не и преди да бъдат проучени подробностите около самия тест.