Властите в Нова Зеландия съобщиха, че започват разследването на дрехи внос от Китай поради съмнения, че съдържат високо ниво на формалдехид.

За започването на проби е взето решение след като от компанията производител на дрехи "Таргет" случайно откриват 900 пъти по-високи нива на формалдехид от нормалното във вълнените и памучни дрехи произведени в Китай.

Формалдехидът, добавка, която се използва, за  придаване на изгладен вид на дрехите, в същото време съдържа опасен флуид, който може да причини проблеми вариращи от кожни обриви до рак.

Напоследък целият световен пазар е с изострена чувствителност към китайския износ, след като бяха регистрирани случаи на храни за кучета и пасти за зъби с наличие на отровни химикали. Компанията за играчки Мател за втори път изтегли от пазара своята продукция, заради оловото, което съдържа боята-оцветител и миниатюрни магнити, които биха могли да бъдат погълнати от децата.

Продуктовият мениджър на "Таргет" разкри, че тестваните облекла са избрани произволно и такива биха могли да се открият във всяка една верига магазини.

От Китайската асоциация по облеклото и Китайската камара на текстилната индустрия не коментираха случая.

Междувременно в неделя, известната новозеландска верига магазини за продажби на дребно The Warehouse изтегли всички нощници китайско производство от пазара, след като две деца се изгориха при възпламеняването на бархетените си пижами, независимо, че на тях е имало етикет „Ниска опасност от възпламеняване".